Na hlavný obsah

Orbánova metóda je pre Európsku úniu smrteľná, tak znie ostré hodnotenie spravodajkyne EP pre Maďarsko

Orbánovský scenár je podľa nej stále populárnejší.

Orbánova metóda je pre Európsku úniu smrteľná, tak znie ostré hodnotenie spravodajkyne EP pre Maďarsko
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Orbánova metóda je pre Európsku úniu smrteľná. Takto nezvyčajne tvrdo hodnotila nová spravodajkyňa Európskeho parlamentu pre Maďarsko, holandská poslankyňa Tineke Striková v rozhovore pre maďarský portál Slobodná Európa.

Nová spravodajkyňa urobí všetko preto, aby otázky právneho štátu udržiavala na programe dňa aj Európska komisia aj Európska Rada, cituje Slobodná Európa Strikovú, ktorá formulovala varovanie.

„Európska únia je v smrteľnom nebezpečenstve. Pretože rastie počet tých členských krajín, a je medzi nimi aj Holandsko, ktoré praktizujú Orbánove metódy udržiavania moci. Orbánovský scenár je stále populárnejší, no budem bojovať za to, aby sa tento proces obrátil,“ dodáva poslankyňa.

Kritike novej spravodajkyne europarlamentu pre Maďarsko sa v rubrike Čítanie zo zahraničnej tlače v Rádiu Slovensko venoval spravodajca STVR v Budapešti Gregor Martin Papucsek:

Avizuje tvrdé vypočúvanie dvoch nových eurokomisárov zodpovedných za právny štát a justíciu vo výboroch európskeho parlamentu pred ich definitívnym schválením.

Holandská spravodajkyňa vyjadruje názor, že v Maďarsku sa zakorenil strach v spoločnosti. Priestor pre nezávislých aktérov sa neustále zužuje. Preto parlament musí tlačiť na komisiu i radu, aby nezanedbávali svoje úlohy vyplývajúce zo základnej zmluvy, píše portál Slobodná Európa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet