Na hlavný obsah

Celiatikom sa zjednoduší výber potravín, ceny však neklesnú. Štát tieto výrobky nevidí ako základné potraviny

Ministerstvo sa zatiaľ nechystá zoznam rozširovať.

Celiatikom sa zjednoduší výber potravín, ceny však neklesnú. Štát tieto výrobky nevidí ako základné potraviny
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Rezort zdravotníctva uľahčí pacientom s celiakiou postup pri výbere potravín, ktoré im predpíše lekár. Pre približne 30-tisíc ľudí na Slovensku, ktorí trpia touto chorobou, však potraviny nezlacnia. Vláda bezlepkovú múku či chlieb nepovažuje za základné potraviny.

Poslanci v NR SR otvorili tému nižšej dane na všetky základné potraviny. Odborníci na gastroenterológiu poukazujú na to, že medzi nimi chýbajú špeciálne potraviny pre celiatikov.

“Na sociálnom výbore som otvorila debatu aj o tom, prečo sa bezlepkové potraviny nedostali medzi základné potraviny,“ povedala poslankyňa NR SR Andrea Turčanová (KDH).

Ministerstvo pôdohospodárstva sa nateraz nechystá zoznamy rozširovať. „Zoznam potravín so zníženou sadzbou DPH, ktorý bol predložený na základe rozhodnutia vlády SR na rokovanie NR SR, ostáva nateraz zachovaný bez zmien. O možnom rozšírení o ďalšie potraviny, sa uvažuje najskôr v prvých mesiacoch budúceho roku,“ vyhlásila hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Veronika Daničová.

Celiatikom chce pomôcť ministerstvo zdravotníctva. To im zníži vyžadovaný počet lekárskych predpisov na bezgluténové potraviny z päť na dva.

Potravinám pre celiatikov sa v Správach venoval redaktor Erik Adamson:

“Vďaka tomuto novému prerozdeleniu bezlepkových potravín do dvoch podskupín, a to potraviny a suroviny, budú mať celiatici oveľa jednoduchší spôsob výberu týchto dvoch dietetických potravín,“ uviedla ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

Dve podskupiny

Prvá podskupina sú suroviny ako napríklad múka, druhá sú už hotové základné potraviny. Hotových potravín dostanú pacienti o niečo menej ako dva kilogramy na mesiac.

“Do tých potravín patria chlieb, pečivo, cestoviny, čo pre dospelého človeka na jeden mesiac je nepostačujúce,“ skonštatovala Božena Pekárková zo Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti.

Rezort zdravotníctva argumentuje tým, že zvýšené množstvo múky, teda suroviny, zabezpečí samostatnosť pacientov a aj lepšiu kvalitu stravovania.

“MZ SR eviduje niekoľko podnetov od pacientov, ktoré upozorňujú na nedostatočnú kvalitu balených trvanlivých chlebov. Pre pacienta je najbezpečnejšie, ak si potraviny pripravuje z čerstvých surovín v domácom prostredí,“ zaznelo vo vyjadrení ministerstva zdravotníctva SR.

“V reálnom živote nie je možné, aby pacienti doma, keď prídu večer z práce, aby matka keď sa vráti domov, piekla pre dieťa v noci chlieb alebo vyhotovovala cestoviny,“ povedala Pekárková.

Experti na celiakiu by privítali prehodnotenie množstva surovín a hotových potravín, na ktoré má pacient nárok každý mesiac. Slovenská gastroenterologická spoločnosť navrhuje do šesť kilogramov pre suroviny a rovnaké množstvo pre hotové potraviny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko