Na hlavný obsah

Palestínske hnutie Hamas prestalo fungovať ako vojenská formácia, tvrdí Izrael

Izrael v boji proti Hamasu pokračuje.

Palestínske hnutie Hamas prestalo fungovať ako vojenská formácia, tvrdí Izrael
Vojak v tuneli, ktorý vykopali militanti Hamasu. Foto: TASR/AP

Palestínske teroristické hnutie Hamas, proti ktorému Izrael od vlaňajšieho októbra bojuje v Pásme Gazy, prestalo fungovať ako vojenská formácia. Uviedol to podľa agentúry AFP izraelský minister obrany Joav Galant.

Doplnil, že Izrael v boji proti Hamasu pokračuje a zároveň poznamenal, že uzavretie dohody o prímerí a prepustenie rukojemníkov by bolo pre Izrael strategickou príležitosťou.

„Hamas vedie partizánsku vojnu. Stále bojujeme proti teroristom z Hamasu a lovíme lídrov tohto hnutia,“ povedal Galant v pondelkovom (9. 9.) rozhovore s novinármi, ktorého časť bola podľa AFP v utorok (10. 9.) schválená na publikáciu.

Minister obrany tiež zopakoval, že by podporil dohodu o prímerí a oslobodení rukojemníkov zadržiavaných palestínskymi ozbrojencami v Pásme Gazy. Takáto dohoda by podľa neho predstavovala pre Izrael „strategickú príležitosť“ na riešenie bezpečnostných úloh na všetkých frontoch.

Cieľom bolo zničiť Hamas

Izrael predtým deklaroval, že jeho vojenským cieľom je zničiť Hamas, aby prestal byť pre židovský štát hrozbou. Navrátenie rukojemníkov „je správna vec, nie je to len jeden z cieľov vojny, ale odráža to tiež naše hodnoty,“ uviedol minister obrany v rozhovore so zahraničnými novinármi.

Spravodajský server The Times of Israel (ToI) poznamenal, že Galant je najhlasnejším zástancom uzavretia dohody v súčasnej izraelskej vláde. Opakovane sa kvôli tomu dostáva do sporu s premiérom Benjaminom Netanjahuom a krajne pravicovými ministrami.

Ozbrojenci Hamasu a ich spojenci vlani 7. októbra v izraelskom pohraničí zabili asi 1 200 ľudí a ďalších 251 uniesli ako rukojemníkov. Vyše 100 rukojemníkov hnutie prepustilo pri týždňovom prímerí v novembri, časť oslobodila izraelská armáda, často sa jej ale podarilo do Izraela vrátiť už len telá unesených.

Počet palestínskych obetí izraelskej ofenzívy k utorku (10. 9.) podľa ministerstva zdravotníctva vlády Hamasu presiahol 41-tisíc. Zabitých podľa ministerstva bolo 41 020 Palestínčanov, z toho 32 za posledný deň, a ďalších 94 925 Palestínčanov bolo od začiatku vojny zranených.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet