Na hlavný obsah

O Telgárt sa zvádzali ťažké boje, nacisti ho vypálili a vraždili tam aj deti. Hrozné udalosti sa odohrali pred 80 rokmi

Nacisti dedinu vyrabovali a vypálili.

O Telgárt sa zvádzali ťažké boje, nacisti ho vypálili a vraždili tam aj deti. Hrozné udalosti sa odohrali pred 80 rokmi
Na snímke archívna fotka obce Telgárt. Foto: ČTK/Profimedia

Jedny z najťažších bojov za Slovenského národného povstania (SNP) v roku 1944 sa viedli o obec Telgárt, ktorá leží v podhorí východnej časti Nízkych Tatier. Nemci obsadili dedinu 3. septembra 1944, no o dva dni neskôr ich povstalecké jednotky z obce vytlačili.

Počas ústupových bojov nacisti dedinu vyrabovali a vypálili. Vtedy zhorelo 263 domov. Podľa serveru bystrica.dnes24.sk nacisti tiež zavraždili 21 obyvateľov vrátane žien a detí a brutálne popravili 14 povstaleckých vojakov.

Telgárt, v súčasnosti obec so zhruba 1 500 obyvateľmi, bola obnovená až v 50. rokoch. Od roku 1948 do roku 1990 sa volala Švermovo, podľa komunistického politika Jána Švermu. Ten v roku 1944 zahynul počas SNP.

Archívna snímka - Pomník hrdinov SNP v Telgárte.
Archívna snímka – Pomník hrdinov SNP v Telgárte.Foto: ČTK/Profimedia

Oblasť partizáni udržali do 25. októbra 1944, kedy museli Telgárt opustiť. Obec oslobodila 27. januára 1945 rumunská armáda. V rokoch 1944 až 1945 padlo pri oslobodzovaní obce podľa Spolku pre vojenské pietne miesta 103 ľudí. Na miestnom cintoríne majú pomník.

Symbolom nacistického teroru na Slovensku po potlačení SNP sa stalo vypálenie dedín Kľak a Ostrý Grúň v januári 1945, keď bolo spolu zavraždených viac ako 150 ľudí. Celkovo spolu so slovenskými kolaborantmi vypálili Nemci ku koncu druhej svetovej vojny podľa odhadov historikov okolo stovky slovenských dedín a osád.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko