Na hlavný obsah

Počasie skresalo úrodu kukurice: Letné horúčavy pomohli, no náklady na energie zostávajú vysoké

Problémy robili najmä silné dažde.

Počasie skresalo úrodu kukurice: Letné horúčavy pomohli, no náklady na energie zostávajú vysoké
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Priemerná až podpriemerná úroda a pre dažde aj problémy pri zbere. Počasie tento rok ovplyvnilo aj úrodu kukurice. Letné horúčavy však pomohli jej prirodzenému vysušeniu. Napriek tomu poľnohospodári na energiách neušetria. Objem, aj ceny majú totiž podniky zazmluvnený dopredu. S výnimočnou situáciou nerátali.

V Seliciach pestujú 1 700 hektárov kukurice. Na každom z nich jej možno dopestovať aj osem až deväť ton, pre tohtoročné nestabilné počasie to však bude menej.

Téme úrody kukurice sa v relácií Správy z regiónov venovala redaktorka Jana Obrancová:

„Bolo to ako na hojdačke. Jarné mesiace boli poznačené vodou – vysoké zrážky, zaplavené plochy. V letných mesiacoch, to zas boli vysoké teploty. Úroda je na niektorých miestach priemerná, na niektorých podpriemerná. Určite to však nebude tento rok rekordné,“ hovorí predseda podniku Agro Divízia Selice Jozef Mészáros.

„Na to, že boli horúčavy okolo 35 stupňov, máme okolo siedmich ton kukurice. Úradný odhad je 6,9 ton. Vieme však, že 6,9 tony, to nie je žiadny výsledok. Vzhľadom na to počasie je to však dobré. Najviac nám škodila vysoká denná teplota,“ vysvetľuje predseda Zväzu pestovateľov a spracovateľov kukurice Ladislav Moravčík.

Príroda im aj pomohla

Hoci rekordy v úrode tento rok poľnohospodári neočakávajú, počasie im predsa len v istom zmysle pomohlo. Horúčavy totiž vysušili kukuricu priamo na poli.

Veľkú časť úrody tak netreba dosúšať vôbec, alebo len minimálne. Skladovatelia a spracovatelia napriek tomu na energiách neušetria, ich objem si totiž objednali vopred.

„Priebeh jari bol charakteristický tým, že bol vysoký úhrn zrážok. Predpokladali sme teda, že keď sa budú kukurice kosiť, budú vysoké vlhkosti. Vlhkosti sú však veľmi nízke a objednaný plyn nebude spotrebovaný, za tú objednávku ale poplatky zaplatiť treba,“ objasňuje obchodný riaditeľ Agropodniku Trnava Martin Mrllák.

„Ide o úplne štandardný mechanizmus, ktorý sa používa pri stredných a veľkých odberoch. Je to preto, že dodávateľ nakupuje za fixnú cenu pre odberateľa celé množstvo na rok dopredu. Znamená to, že pokiaľ ten odberateľ zmení svoj odberový profil, a nie je z nejakého dôvodu schopný odobrať všetko čo si objednal, tak sa spolupodieľa na tých nákladoch, ktoré dodávateľ s tým mal,“ hovorí predsedníčka Združenia dodávateľov energií Jana Ambrošová.

Pre niektoré podniky sú to náklady vo výške desiatok tisíc eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika