Na hlavný obsah

Sme na prahu novej vlny epidémie covidu: Infektológ Sabaka povedal, čo môžeme čakať od nových subvariantov

Zvýšený nárast môže nastať najmä v období chrípkovej sezóny.

Sme na prahu novej vlny epidémie covidu: Infektológ Sabaka povedal, čo môžeme čakať od nových subvariantov
Infektológ Peter Sabaka. Foto: STVR

Podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) má počet prípadov ochorenia covid-19 stúpajúcu tendenciu. Zvýšený nárast môže nastať najmä v období chrípkovej sezóny. Drvivú väčšinu prípadov ale neevidujú, pretože už len málo ľudí sa testuje.

„Nachádzame sa na prahu novej vlny epidémie covid-19. Je to vyvolané tým, že vznikli nové subvarianty. Tie dokážu oklamať imunitný systém aj ľudí, ktorí sa pred rokom nechali očkovať alebo ochorenie prekonali,“ priblížil infektológ Peter Sabaka z Univerzitnej nemocnice Bratislava.

Sledujeme nárast v počte infikovaných a v najbližších mesiacoch budeme sledovať aj nárast v počte hospitalizovaných. „Ide o subvariant KP.1, KP.2 respektíve JN.1. Sú to potomkovia pôvodného omikron variantu a v podstate sa od neho biologicky nelíšia. Inkubačná doba aj priebeh ochorenia je ten istý. Táto vlna bude vyzerať podobne ako minuloročná,“ hovorí Sabaka.

Vypočujte si celý rozhovor s infektológom Petrom Sabakom v relácii Aktuálne :24:

Podľa neho s najväčšou pravdepodobnosťou nebude nutné prijímať celoplošné protiepidemické opatrenia a drvivej väčšiny ľudí sa táto epidémia výraznejšie nedotkne. Ohrození sú najmä pacienti s viacerými ochoreniami – kardiovaskulárnymi, cukrovkou a poruchami imunity.

Nové subvarianty sa k nám dostali spolu s dovolenkármi vracajúcimi sa zo zahraničia, k ich šíreniu prispejú aj deti, ktoré sa vracajú do školských lavíc. Vrchol vlny môžeme čakať na začiatku zimy, prípadne pred nástupom Vianoc.

Účinné antivirotiká

„Začiatkom leta sme nemali v podstate žiadnych pacientov s koronavírusom, ktorí by vyžadovali hospitalizáciu, teraz ich už pár máme,“ priblížil infektológ. Väčšinou ide o seniorov s viacerými pridruženými ochoreniami. „Počet pacientov je taký, že nemocnice ich dokážu ľahko absorbovať. Nehrozí, že by bolo ohrozené poskytovanie zdravotnej starostlivosti pacientom, ktorí nemajú covid,“ dodal.

„Ak sa nakazíme, tak je najrozumnejšie sa otestovať, mal by stačiť aj antigénový test. Pokiaľ človek nemá rizikové faktory pre ťažký priebeh, tak platí to čo pri chrípke. Ochorenie treba vyležať, vystríhať sa kontaktu s inými ľuďmi, aby som ochorenie neprenášal,“ radí infektológ.

Rizikoví pacienti by mali v prípade pozitívneho testu kontaktovať svojho lekára a nechať si predpísať antivirotiká, ktoré znižujú pravdepodobnosť rozvoja ťažkého priebehu, radí odborník. „Antivirotiká však fungujú len ak sa podajú do piatich dní od začiatku symptómov ochorenia. Platí čím skôr, tým lepšie,“ dodal.

Máme k dispozícii vakcíny, ktoré sú ušité na nové subvarianty. „Určené sú najmä pacientom s rizikovými faktormi – seniorom a ľudí so závažnými ochoreniami. Im sa odporúča nechať sa zaočkovať. Pre každého však benefity očkovania prevyšujú riziká, ktoré sú s ním spojené,“ uzatvára Sabaka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko