Na hlavný obsah

Počet prípadov koronavírusu ďalej rastie: Ako sa majú správať nakazení? Toto radí Úrad verejného zdravotníctva

Pýtali sme sa aj na priebeh nových variantov.

Počet prípadov koronavírusu ďalej rastie: Ako sa majú správať nakazení? Toto radí Úrad verejného zdravotníctva
Domáci test na COVID-19. Foto: STVR

Na Slovensku naďalej rastie počet prípadov ochorenia COVID-19. Aj lekárne potvrdili zvýšený dopyt po domácich testoch. Hoci počet prípadov rastie, lekári zostávajú pokojní. Nové varianty covidu majú u väčšiny ľudí len mierny priebeh.

Kým pred dvomi týždňami Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vedel o 84 prípadoch koronavírusu, minulý týždeň ich mali nahlásených 160. Väčšinu prípadov však neevidujú, lebo už len málo ľudí nahlási pozitívny test. Lekári očakávajú, že s návratom do škôl bude počet prípadov ďalej rásť.

Rastúcemu počtu prípadov ochorenia COVID-19 sa v reportáži v Správach venovala redaktorka Andrea Šeligová:

„Tieto subvarianty sa označujú aj takým súhrnným názvom FLIRT. V podstate sú to potomkovia toho pôvodného omikron variantu, ktorý postihol Slovensko v januári a februári 2022,“ priblížil infektológ Peter Sabaka.

„Tie priebehy sú čoraz miernejšie. Nie je to tým, že by sa ten vírus nejako zásadne menil, skôr naša imunita sa stále zlepšuje tým, že sme opakovane prekonali ochorenie alebo sme opakovane zaočkovaní. Bohužiaľ, stále tu zostáva určité riziko pre tie konkrétne rizikové skupiny,“ pokračoval virológ Biomedicínskeho centra SAV Boris Klempa.

Záujem o domáce testy

Väčší počet prípadov respiračných ochorení sa prejavil aj zvýšeným záujmom o domáce testy na COVID. Lekárnici upozornili, že oproti letu sa dopyt zvýšil o približne 20 až 30 percent.

„V podstate každý deň, každý druhý, každý tretí deň objednávame nové testy. Zatiaľ sa nám nestalo, že by sme mali problém u distribútora s takouto objednávkou,“ priblížila viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory Miroslava Snopková.

Čo radia zdravotníci?

ÚVZ SR radí chorým, aby sa vyhýbali kolektívom a zostali doma. Ak pacient potrebuje ísť do potravín alebo po lieky, mal by mať nasadený respirátor na nose aj ústach.

„Dospelí i deti s COVID-19 sú tak, ako pri iných akútnych respiračných ochoreniach, v starostlivosti svojich ošetrujúcich lekárov, ktorí im určujú a ukončujú liečbu. V tejto súvislosti je preto potrebné dôsledne dodržiavať a riadiť sa pokynmi ošetrujúcich lekárov,“ uviedol úrad v stanovisku.

Ministerstvo zdravotníctva informovalo, že prvá dodávka vakcín proti novému variantu covidu prišla na Slovensko tento týždeň. Očkovanie by sa preto mohlo spustiť v najbližších týždňoch.

„Každopádne aj s tými predchádzajúcimi stále platí, že tá ochrana voči ťažkému priebehu vlastne je dostatočná aj s tou staršou verziou,“ dodal Klempa. Príchod vakcín pre deti ministerstvo očakáva v prvom októbrovom týždni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko