Na hlavný obsah

SNS vládu nepoloží, vyhlásil A. Danko. Súhlasil s požiadavkami ministra práce E. Tomáša

Andrej Danko odmieta kritiku voči SNS.

SNS vládu nepoloží, vyhlásil A. Danko. Súhlasil s požiadavkami ministra práce E. Tomáša
Na snímke podpredseda parlamentu SR Andrej Danko (SNS). Foto: TASR/Martin Baumann

Podpredseda Národnej rady (NR) SR a predseda koaličnej strany SNS Andrej Danko súhlasil s podmienkou strany Hlas-SD, aby sa na súčasné rokovanie parlamentu zaradila novela zákona o minimálnej mzde z dielne ministra práce Erika Tomáša (Hlas-SD).

Prerokovanie novely bolo jednou z podmienok Hlasu na podporu konsolidačných opatrení vlády. Danko o tom v pondelok (30. 9.) informoval na tlačovej konferencii. Chce však zároveň otvoriť debatu o vyplácaní 13. dôchodkov.

„Ultimatívna podmienka, ktorá zaznela v médiách, bola že chce (Erik Tomáš), aby sa zaradila minimálna mzda na túto schôdzu. Musím povedať za SNS, že ak by to mal byť problém, tak som súhlasil s podmienkou, aby sme mali možnosť sa odborne k minimálnej mzde vyjadriť,“ uviedol Danko.

Podpredseda parlamentu zdôraznil, že pri 13. dôchodkoch, ktoré presadil súčasný minister vo výške priemerného dôchodku, by bolo vhodné aj v rámci konsolidácie financií zmeniť ich nastavenie.

„V roku 2024 potrebujeme 830 miliónov eur a v roku 2027 už na trinásty dôchodok nebude stačiť ani miliarda eur,“ priblížil Danko. Dôchodcom podľa neho treba pomôcť, no na Slovensku sú aj seniori, ktorí majú dôchodky vo výške niekoľkých tisíc eur.

„Je predsa asi nelogické, že tu máme dôchodcov, ktorí majú dvetisíc-, tritisíceurové dôchodky, a takisto dostanú 606 eur,“ dodal. Pokiaľ by 13. dôchodok dostávali iba seniori s príjmom menším ako priemerná mzda, ušetril by podľa podpredsedu parlamentu štát asi 300 miliónov eur ročne.

Téme sme sa venovali aj v relácii Aktuálne :24:

Danko vs. Tomáš

Tomáš v uplynulých dňoch opakovane uviedol, že vládou schválený návrh zákona o minimálnej mzde odložili na ďalšiu schôdzu parlamentu pre nesúhlasný postoj Danka. Jedným z dôvodov malo byť podľa Tomáša odmietavý postoj Hlasu-SD, aby sa šéf SNS stal predsedom parlamentu, keďže podľa koaličnej zmluvy tento post patrí strane Hlas.

Danko tiež vyhlásil, že SNS určite žiadnu vládu rozbíjať nebude. Podľa svojich slov sa nestotožňuje s tým, ako sa nastavila konsolidácia verejných financií, ale určite pre to nerozbije vládu. Tomáš by mal podľa neho „vypustiť paru a počúvať partnerov“. Zopakoval, že v záujme zachovania koalície môže odísť aj z funkcie podpredsedu parlamentu.

„Určite tu však nie je dôvod na to, čo predvádzal v médiách cez víkend. Hlavne na to nemá mandát ani kompetenciu, aby si toto dovoľoval. Verím, že to skončilo, lebo takisto v tom vieme pokračovať. Potom však plnú zodpovednosť za nestabilitu koalíciu preberajú jednotlivci ako Samuel Migaľ, ktorý nepodporil odvolanie Šimečku, a Erik Tomáš, ktorý si nechce priznať, že možno v niektorých veciach by mal počúvať aj koaličného partnera,“ povedal.

Otázka predsedu národnej rady sa podľa neho uzavrela, keď predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) vyhlásil, že buď bude parlament viesť Danko, alebo zostane naďalej funkciou poverený Peter Žiga (Hlas-SD).

Na rozhodnutie šéfa SNS zareagoval po tlačovej konferencii minister Tomáš. „Oceňujem, že SNS súhlasí s tým, aby sa zákon o minimálnej mzde vrátil na rokovanie parlamentu. Vždy som ochotný s koaličnými partnermi na odbornej úrovni diskutovať o opatreniach v sociálnej oblasti. Len pokojná a konštruktívna atmosféra vo vládnej koalícii zaručí naplnenie sľubov, ktoré sme dali ľuďom,“ uviedol minister.

Danko tiež hovoril o „technickej nespôsobilosti štúdia STVR“, pretože poslanec z klubu SNS Rudolf Huliak, ktorý v štúdiu televízie spadol zo stoličky, teraz behá po lekároch. Čaká tiež na ospravedlnenie od STVR za to, že nahrávka s jeho pádom unikla na verejnosť.

Mediálna hra

Andrej Danko odmieta kritiku na adresu SNS za to, že združenia, ktoré sa venujú obnove hradov a zámkov, stále nedostali peniaze od rezortu kultúry na čele s nominantkou SNS Martinou Šimkovičovou. Podľa šéfa národniarov je to mediálna hra, ktorú podstrčil médiám Erik Tomáš a Daniel Krajcer.

„Erik Tomáš sľúbil Krajcerovi, že bude v Správnej rade STVR, preto hrajú voči nám takúto špinavú zákulisnú hru,“ tvrdí Danko. Zdôraznil, že peniaze na hrady a zámky určite pôjdu. Chce tiež, aby sa Slovensko prezentovalo smerom do zahraničia ako krajina hradov a zámkov a termálnych vôd.

„Preto je pre mňa podpora týchto združení prioritná a ohradzujem sa voči politickému zneužívaniu tejto témy,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko