Na hlavný obsah

Podpora gastra cez nižšiu DPH: Vláda priblížila, odkiaľ na to chce vziať financie

Vláda preto upravila balík konsolidačných opatrení.

Podpora gastra cez nižšiu DPH: Vláda priblížila, odkiaľ na to chce vziať financie
Ilustračná snímka obsluhy v reštaurácii. Foto: TASR/Milan Kapusta

Vláda na stredajšom (18. 9.) rokovaní upravila balík opatrení na konsolidáciu verejných financií, aby viac podporila gastrosektor cez nižšiu daň z pridanej hodnoty (DPH).

Táto podpora bude stáť dodatočných 110 miliónov eur, ktoré sa získajú cez vyššiu daň z finančných transakcií a daň z príjmu právnických osôb. Po rokovaní vlády o tom informoval minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

„Dohodli sme sa na tom, že chceme viac podporiť gastro. Hovorili sme o tom, že ubytovanie by malo mať DPH na úrovni 5 percent. Tam sa vraciame na 23 percent. Ale podporíme gastro. Jedlo v reštauráciách, ktoré doteraz bolo nastavené v konsolidácii na úrovni 23 percent, tak chceme znížiť na 5 percent,“ priblížil Kamenický.

Alkoholické a nealkoholické nápoje

Na nealkoholické nápoje v gastrosektore by sa mala uplatňovať rovnaká DPH ako pri nákupe v obchode, a to na zníženej úrovni 19 percent. Alkoholické nápoje v reštauráciách aj obchodoch budú zaradené v základnej sadzbe DPH 23 percent.

„Tento balík predstavuje výpadok okolo 110 miliónov eur. Tak ako som avizoval, celková konsolidácia bude na úrovni 2,7 miliardy eur. Toto musíme dodržať, aby sme dodržali aj deficity a pravidlá, ktoré máme stanovené Európskou komisiou,“ zdôraznil Kamenický.

Výpadok sa podľa ministra nahradí z dvoch zdrojov. Zvýšenie parametrov dane z finančných transakcií má priniesť dodatočných 80 miliónov eur. Kým pôvodný návrh jej sadzby bol na úrovni 0,35 percenta, po novom bude 0,40 percenta.

Maximálny limit tejto dane sa tiež zvýši, a to z 30 eur na 40 eur. Zvýši sa aj zdanenie výberov v hotovosti, a to z 0,7 percenta na 0,8 percenta.

Ďalších 30 miliónov eur sa má získať rozšírením okruhu firiem. Tie sa zdania vyššou 22 percent daňou z príjmu právnických osôb. Pôvodne sa mala vzťahovať na podniky, ktoré majú zdaniteľný príjem nad 5 miliónov eur, po novom to bude už od od jedného milióna eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika