Na hlavný obsah

Poklad jej doslova ležal pri nohách celé desaťročia. Miliónový kus jantáru používala ako zarážku na dvere

Podľa odhadov má vek 38 až 70 miliónov rokov.

Poklad jej doslova ležal pri nohách celé desaťročia. Miliónový kus jantáru používala ako zarážku na dvere
Obrovský kus jantáru za asi milión eur používala Rumunka ako zarážku na dvere. Foto: X/xKnowledge

Staručkej Rumunke ležal poklad doslova pri nohách a to celé desaťročia. Obrovský kus jantáru za asi milión eur používala ako zarážku na dvere.

Jeho hodnotu si zjavne neuvedomili ani zlodeji šperkov, ktorí jej domácnosť raz „poctili“ svojou návštevou. Vzali si menšie zlaté šperky, ale skutočný poklad neodhalili ani oni.

V Slovenskom rozhlase sa téme venovala redaktorka Miroslava Neira Cuellar Hospodárová:

Červenkastý nuget, ktorý má obrovskú vedeckú hodnotu, má podľa odhadov vek 38 až 70 miliónov rokov a patrí k vôbec najväčším na svete a je najväčší nájdený svojho druhu. Váži tri a pol kila a zdal sa byť ideálnym riešením na podkladanie dverí, aby nimi vietor neplieskal.

Staršia žena ho našla v koryte potoka v dedine Colți na juhovýchode Rumunska. Teraz je už vzácny jantár v hodnote asi milión eur v rukách provinčného múzea v Buzău.

Hodnotu vzácnej fosílnej živice si všimol príbuzný majiteľky domu, keď po jej smrti dva roky po páde komunizmu zdedil niečo, čo mu pripomínalo drahokam. Kus jantáru preskúmal a domnieval sa, že by mohlo ísť o cennosť, možno polodrahokam.

Národný poklad

Nemýlil sa. Unikátny nález predal rumunskému štátu a ten ho okamžite zaradil medzi národné poklady. Rumunské úrady ho zverili do rúk odborníkov z Historického múzea v poľskom Krakove, kde majú oddelenie venované štúdiu polodrahokamov.

Poľskí odborníci potvrdili pravosť jantáru, ktorého vedecká a muzeálna hodnota je zrejme nevyčísliteľná. Rumunsko patrí medzi krajiny sveta s významnými náleziskami jantáru, a konkrétne Buzău je jednou z oblastí, kde sa tento polodrahokam nachádza v hojnom množstve.

Má 160 odtieňov prevažne tmavých farieb od červenej po čiernu a niektoré kusy sú bohaté na zvyšky pavúkovcov, kôrovcov, chrobákov, plazov, vtáčieho peria alebo zvieracích chlpov.

Okrem toho sa na chránenom území nachádza aj stará jantárová baňa Stramba, jedna z najproduktívnejších v prvej polovici 20. storočia. Komunistický režim ju však zavrel, keď ju považoval za nerentabilnú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet