Na hlavný obsah

Policajti odovzdali ministrovi Šutajovi Eštokovi petíciu. Žiadajú peniaze aj lepšie podmienky

Petíciu podpísalo 800 policajtov.

Policajti odovzdali ministrovi Šutajovi Eštokovi petíciu. Žiadajú peniaze aj lepšie podmienky
Nespokojní policajti počas protestu pred ministerstvom vnútra. Foto: TASR/Dano Veselský

Policajti odovzdali v utorok (3. 9.) ministrovi vnútra Matúšovi Šutajovi Eštokovi (Hlas-SD) petíciu, v ktorej žiadali zlepšenie finančných aj pracovných podmienok. Petíciu podpísalo 800 policajtov.

Minister vnútra pripomenul, že o podmienkach s policajtmi komunikuje. Rovnako avizoval, že medzi priority rezortu vnútra zaradí zvyšovanie platov policajtov. Nemyslí si, že hrozí kolaps v polícii.

Iniciátor petície, policajt Štefan Birmon, upozornil, že aktuálne podalo výpoveď približne 1 100 policajtov s tým, že ich nemá kto nahradiť. Jednorazový päťtisíceurový príspevok a 100-eurový príspevok na bývanie považuje Birmon za nedostatočné.

Petícii policajtov sme sa venovali aj v relácii Správy:

Upozornil aj na to, že problém s nedostatkom policajtov pretrváva už niekoľko rokov. „Ono ani nie je veľmi problém v tom, koľko dalo výpovede, ale to, že neprišli za nich ďalší kolegovia, a toto trvá kontinuálne už niekoľko rokov,“ vysvetlil Birmon.

Najväčším problémom podľa jeho slov čelia policajti na základných útvaroch, kde majú priamy kontakt s verejnosťou.

S odvolaním sa na štatistiky minister ozrejmil, že v súčasnosti je odchod policajtov nižší ako medzi rokmi 2020 až 2023. V súvislosti s platovými podmienkami policajtov pripomenul, že od 1. septembra im zvýšili príspevok na bývanie o 100 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko