Na hlavný obsah

Polícia obvinila lekára, ktorý dvom pacientom zle zoperoval oči. Hrozí mu dvojročné väzenie

Ide o 51-ročného šéfa očnej kliniky.

Polícia obvinila lekára, ktorý dvom pacientom zle zoperoval oči. Hrozí mu dvojročné väzenie
Ilustračná snímka chirurga. Foto: Unsplash

Bratislavská kriminálna polícia obvinila lekára, ktorý v roku 2019 zle zoperoval oči dvom pacientom. V prípade dokázania viny mu hrozí až dvojročné väzenie. V piatok (20. 9.) o tom informovala bratislavská krajská polícia na sociálnej sieti.

„Náročné vyšetrovanie prinieslo výsledok v podobe obvinenia pre jedného z lekárov, ktorý vykonával operačné zákroky očí,“ uviedla polícia. Ide o 51-ročného šéfa očnej kliniky.

„I. Ď. v priebehu roka 2019, počas nesprávne vykonaného operačného zákroku spôsobiť dvom pacientom ťažkú ujmu na zdraví,“ priblížila polícia.

Prvému pacientovi počas operácie nesprávne implantoval dve umelé vnútro-očné šošovky, čím mu spôsobil závažné komplikácie so zrakom. „S pretrvávajúcimi komplikáciami s očami musel po krátkom čase od zákroku vyhľadať inú odbornú pomoc,“ dodala polícia.

V tom istom roku lekár implantoval ďalšiemu pacientovi šošovky síce správne, no pochybil vo výpočte hodnoty a v zdravotnej dokumentácii zapísal iný zákrok, aký vykonal. „Práve kvôli tejto chybe a následnému zlému hojeniu očí po zákroku musel pacient opäť podstúpiť operáciu na jej odstránenie,“ vysvetlila polícia.

Komplikácie zhoršila aj zanedbaná pooperačná starostlivosť po druhej operácii. Pacient nakoniec vyhľadal inú odbornú pomoc.

„I. Ď. sa týmto dopustil trestného činu, za ktorý mu pri preukázaní viny pred súdom hrozí trest odňatia slobody na šesť mesiacov až dva roky,“ skonštatovala polícia.

Dodala, že v rámci vyšetrovania preverila viacero ďalších prípadov s viacerými operatérmi. „Aj v týchto prípadoch sú v súčasnosti vykonávané úkony smerujúce k objasneniu týchto skutkov,“ uzavrela polícia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny