Na hlavný obsah

Polícia odštartovala nezvyčajnú akciu na cestách. Šoférom rozdáva radlery

Výrobcovia piva chcú poukázať na nealkoholické alternatívy nápojov.

Polícia odštartovala nezvyčajnú akciu na cestách. Šoférom rozdáva radlery
Na snímke dychová skúška vodiča. Foto: Facebook/Polícia Slovenskej republiky

Polícia štartuje preventívnu akciu proti alkoholu za volantom či na bicykli alebo motocykli. Spolupracuje na nej so Slovenským združením výrobcov piva a sladu (SZVPS) a s Oddelením bezpečnosti cestnej premávky (BECEP) Ministerstva dopravy SR.

Vodičov motorových aj nemotorových vozidiel budú v septembri policajti kontrolovať po celom Slovensku. Zástupcovia organizátorov o tom informovali v stredu na tlačovej konferencii.

„Takouto preventívnou aktivitou sa snažíme ovplyvniť vývoj dopravnej bezpečnosti na našich cestách a pozitívne vplývať na to, aby vodiči pred jazdou nepožívali alkoholické nápoje. Takto ovplyvňujeme aj nemotorových účastníkov, ktorí sú rovnako účastníkmi cestnej premávky a tým, že by boli pod vplyvom alkoholu, môžu ohroziť nielen seba, ale aj ostatných,“ uviedol riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru Juraj Tlacháč.

SZVPS sa pripája k apelu policajtov a počas preventívnej akcie „Buď rozumný.“ Vodičov, ktorí počas kontroly „nenafúkajú“ bude odmeňovať nealko pivom alebo radlermi. Výrobcovia piva tak chcú poukázať na nealkoholické alternatívy, ktoré majú vodiči k dispozícii.

„Alkohol by sme vždy mali konzumovať zodpovedne a s ohľadom na predpokladané aktivity, bez ohľadu, či plánujeme s odstupom viesť štvorkolesové auto alebo e-kolobežku. Pre jazdu za volantom pod vplyvom alkoholu neexistuje ospravedlnenie,“ povedal výkonný riaditeľ SZVPS Vladimír Machalík.

Na odbúravanie alkoholu vplývajú rôzne faktory

Na cestách je nebezpečný nielen alkoholom zastretý úsudok motoristov či cyklistov. Verejnosť v mnohých prípadoch takisto podceňuje čas potrebný na jeho odbúranie z krvi. Faktorov, ktoré majú vplyv na to, koľko alkoholu zostane spotrebiteľovi v organizme po oslave či grilovačke, je mnoho.

„Muž zvyčajne odbúra alkohol skôr ako žena. No vek, váha, emočný či zdravotný stav, ako aj rýchlosť pitia sú faktory, ktoré znemožňujú uplatniť rovnaký meter na každého,“ upozornil vedúci BECEP Roman Török.

Do konca augusta tohto roka eviduje polícia na slovenských cestách 7 499 dopravných nehôd, pri ktorých zahynulo 166 ľudí. Pod vplyvom alkoholu zavinilo nehodu 787 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko