Na hlavný obsah

Bombové vyhrážky dostali mailom stovky škôl na Slovensku. Rovnaká situácia je aj v Česku

Polícia začala trestné stíhanie pre teroristický útok.

Bombové vyhrážky dostali mailom stovky škôl na Slovensku. Rovnaká situácia je aj v Česku
Deti pred Základnou školou na Vazovovej ulici v Bratislave, ktorá tiež dostala bombovú vyhrážku. Foto: STVR

Polícia prehľadávala viaceré školy v bratislavskej Petržalke. Dôvodom bol výhražný e-mail o bombe. Vyhrážky hlásili školy z viacerých miest na Slovensku. Za šírenie takejto poplašnej správy hrozí páchateľovi niekoľkoročné väzenie.

Informáciu o bombovej hrozbe dostala aj Základná škola na Vazovovej ulici v Bratislave. Ráno priestor skontrolovala mestská aj štátna polícia. Hrozba sa napokon nepotvrdila. Rodičia si prišli po deti pred jedenástou hodinou, keďže údajná aktivácia výbušnín má byť o dvanástej.

„Ráno nás kontaktovala polícia, prišli dvaja zástupcovia policajného zboru, ktorí nás informovali, že sme medzi jednými školami, kde prišiel výhražný email. Skontrolovali sme to v našej emailovej schránke, ani by sme si ho nevšimli. S policajným zborom sme sa dohodli, že o 11:00 vypraceme budovu školy a celú ju evakuujeme,“ povedala riaditeľka Základnej školy Vazovova Martina Uličná.

„Nečakala som, že to začne hneď druhý deň školského roku, ale myslím si, že teraz to už majú ako srandu. Teda my rodičia nie, ale minulý rok to bolo tak, že dcéra išla ku školskej psychologičke, riešili sme to,“ vyjadrila sa mama žiačky.

Vyhrážkam školám zmapovali do reportáží v Správach redaktorky Diana Murdzíková, Marína Opálková, Lea Hubová a Miriam Čerešníková a redaktor Ondrej Behún:

Páchateľovi hrozí aj doživotie

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) potvrdil, že bombu nahlásili na takmer 270 školách po celom Slovensku. Na miestach zasahuje polícia a situáciu vyhodnocuje.

Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) tento čin počas tlačovej konferencie odsúdil. „Napriek tomu, že sa hrozby nepotvrdili a verím, že sa ani nepotvrdia, ide o barbarský čin,“ vyhlásil. Pripomenul, že ide o závažný trestný čin.

„Už sme odporučili v tomto čase riaditeľom týchto dotknutých škôl, aby prerušili vyučovanie o 11.00 h. Napriek tomu, že sa hrozby nepotvrdili, je bezpečnosť detí najdôležitejšia,“ uviedol Drucker.

Minister školstva tiež uviedol, že pripravili kompletný krízový plán, ako riešiť tieto udalosti, ktorý je zverejnený na webstránke ministerstva. „Chceme sa vyhnúť tomu, aby sme oslabovali školstvo,“ dodal.

Podľa viceprezidenta policajného zboru Rastislava Polakoviča bolo vo veci začaté trestné stíhanie pre teroristický útok. Páchateľovi hrozí 25 rokov väzenia až doživotie.

„Máme pripravené štandardné operačné postupy, ktoré budeme aplikovať pri hlásení takýchto incidentov“ podotkol Polakovič a potvrdil, že ministerstvo školstva má manuál, ako pri týchto situáciách postupovať. Koľko škôl výhražný mail s bombovou vyhrážkou zasiahol polícia naďalej vyhodnocuje.

Vyhrážky aj v Česku

Rovnakú situáciu zažíva aj Česká republika. Polícia ČR informovala na sociálnej sieti o výhražnom e-maily, ktorý dostali stovky škôl. Ich autor oznamuje, že školy sú zamínované. „So zástupcami škôl intenzívne komunikujeme a prijali sme príslušné opatrenia, v rámci ktorých chceme do bežného chodu zasahovať čo najmenej“ informovali českí policajti.

Dodali, že v súčasnosti nemá žiadne konkrétne informácie smerujúce k tomu, že by bol niekto ohrozený. Na prípade podľa vedenia českej polície pracuje aj Národná centrála proti terorizmu, extrémizmu a kybernetickej kriminalite.

Mailovým vyhrážkam a útoku nožom v ČR sa v reportáži v Správach venovala redaktorka Karolína Kučerová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko