Na hlavný obsah

Polícia zadržala otca útočníka podozrivého zo streľby na škole v Georgii. Mal mu kúpiť zbraň

Jeho obvinenia majú priamo súvisieť s činmi jeho syna.

Polícia zadržala otca útočníka podozrivého zo streľby na škole v Georgii. Mal mu kúpiť zbraň
Pri streľbe na strednej škole v štáte Georgia prišli o život štyria ľudia. Foto: TASR/AP

Polícia zatkla otca 14-ročného chlapca podozrivého zo stredajšej (4. 9.) streľby na strednej škole v americkom štáte Georgia, ktorá si vyžiadala štyri obete. Päťdesiatštyriročný Colin Gray je obvinený z neúmyselného zabitia, vraždy a zneužitia dieťaťa. Informovala o tom v piatok (6. 9.) agentúra AP s odvolaním sa na vyšetrovateľov.

„Tieto obvinenia sa zakladajú na tom, že Gray umožnil svojmu synovi vlastniť zbraň,“ povedal na tlačovej konferencii Chris Hosey, šéf Úradu pre vyšetrovanie štátu Georgia (GBI). „Jeho obvinenia priamo súvisia s činmi jeho syna,“ dodal.

Štyri obete

Pri stredajšej streľbe v areáli strednej školy Apalachee High School v meste Winder na severovýchode Georgie zahynuli dvaja študenti a dvaja učitelia. Ďalších deväť ľudí utrpelo zranenia. Očakáva sa, že sa plne zotavia, uviedli úrady.

V rámci rozsiahleho zásahu polícia zatkla pravdepodobného páchateľa, ktorého obvinili zo zabitia štyroch ľudí útočnou puškou na chodbe školy.

Gray tento týždeň vyšetrovateľom povedal, že zbraň použitú pri streľbe kúpil pre svojho syna v decembri 2023. Uviedla to CNN s odvolaním sa na svoje zdroje.

Jeden zo zdrojov uviedol, že Gray kúpil útočnú pušku ako vianočný darček v obchode so zbraňami. To by znamenalo, že jeho syn dostal zbraň niekoľko mesiacov po tom, ako úrady začali vyšetrovať podozrivého a jeho rodinu v súvislosti s hrozbou zverejnenou na internete.

Hrozba na sociálnych sieťach

Mladého muža vypočúval úrad šerifa v máji minulého roka v súvislosti s hrozbou na sociálnej sieti Discord. Podľa polície sa týkala streľby na strednej škole.

Podľa úradu bolo konto prepojené s e-mailovou adresou, ktorá patrila dotyčnému mladíkovi. Ten však poprel, že by správu napísal, a povedal, že by to neurobil „ani zo žartu“.

„V tom čase sme urobili všetko, čo bolo v našich silách,“ uviedol pre agentúru AP šerif okresu Jackson Janis Magnum s tým, že na zadržanie alebo vypátranie mladíka nebol dostatok dôkazov.

Americké školy sú dejiskom masovej streľby niekoľkokrát do roka. Tak ako teraz, aj pri iných tragédiách sa zvyčajne rozprúdi diskusia o sprísnení predpisov o strelných zbraniach, ale silná lobby majiteľov zbraní blokuje zásadné zmeny.

Azda najtragickejším prípadom bola streľba na Virginskom polytechnickom inštitúte, kde v apríli 2007 prišlo o život 32 ľudí a ďalších 25 bolo zranených.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet