Na hlavný obsah

Politická vražda, spravodlivosť za obete, opak diplomacie: Svet reaguje na Nasralláhovu smrť

Ako reagujú predstavitelia Ruska, Nemecka či USA?

Politická vražda, spravodlivosť za obete, opak diplomacie: Svet reaguje na Nasralláhovu smrť
Hasan Nasralláh Foto: TASR/AP

Rusko v sobotu odsúdilo zabitie vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha pri útoku izraelských síl na libanonské hlavné mesto Bejrút a označilo to za „ďalšiu politickú vraždu“. Izrael zároveň vyzvalo, aby okamžite zastavil vojenské akcie v Libanone, informovali svetové agentúry.

„Tento násilný krok bude mať ešte dramatickejšie dôsledky pre Libanon a celý Blízky východ,“ uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo zahraničných vecí. Izraelská strana to musela vedieť, napriek tomu pristúpila k zabíjaniu libanonských občanov, čo nevyhnutne vyvolá nový výbuch násilia. Nesie teda plnú zodpovednosť za následnú eskaláciu.“

Biden hovorí o spravodlivosti

Izraelský útok označil americký prezident Joe Biden za krok, ktorý vykonal spravodlivosť za tisíce civilných obetí Hizballáhu z radov Američanov, Libanončanov a Izraelčanov. 

„Spojené štáty plne podporujú právo Izraela na sebaobranu pred Hizballáhom, Hamásom, Húsíjmi a akoukoľvek ďalšou teroristickou skupinou podporovanou Iránom,“ uviedol Biden.

Život vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha v Správach priblížil redaktor Pavel Achs:

Prezident nariadil ministrovi obrany Lloydovi Austinovi posilniť americkú vojenskú prítomnosť na Blízkom východe. Zníženie napätia v konfliktoch v Libanone a Pásme Gazy chce však Biden dosiahnuť diplomatickými prostriedkami. 

Nemecko sa obáva dôsledkov

Podľa šéfky nemeckej diplomacie Annaleny Baerbockovej zabitie Nasralláha by mohlo mať negatívne dôsledky pre bezpečnosť Izraela. V rozhovore pre nemeckú televíznu stanicu ARD uviedla, že po smrti lídra Hizballáhu nastala na Blízkom východe „veľmi nebezpečná“ situácia, ktorá môže prerásť do destabilizácie celého Libanonu, čo v žiadnom prípade nie je v záujme Izraela.

Aj preto Nemecko spolu s USA, Francúzskom a niekoľkými arabskými krajinami vo štvrtok v New Yorku vyzvalo na 21-dňové prímerie na Blízkom východe s cieľom dosiahnuť diplomatické riešenie konfliktu.

„Teraz sa stal opak. Vojenská logika, ktorej cieľom je zničiť teroristov z Hizballáhu, je jedna vec, ale niečo iné je bezpečnostná logika,“ povedala Baerbocková.

Erdogan Nasralláha nezmienil

Izraelský útok odsúdil aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, hovorí o izraelskej politike „genocídy, okupácie a invázie“.

Erdogan v príspevku na sociálnej sieti X bez toho, aby zmienil Nasralláha, uviedol, že Turecko stojí pri libanonskom ľude a vláde, vyjadril svoju sústrasť a zároveň vyhlásil, že moslimský svet musí preukázať „odhodlanejší“ postoj. Taktiež vyzval Bezpečnostnú radu a ďalšie orgány, aby zastavili Izrael.

Jemenskí povstalci hovoria o pomste

 „Mučeníctvo… Hasana Nasralláha podnieti zápal obety a entuziazmu, silu odhodlania,“ uviedlo vedenie Iránom podporovaných jemenských povstalcov húsíov vo vyhlásení a prisľúbilo dosiahnuť „víťazstvo a zánik izraelského nepriateľa“.

Jemenskí húsíovia vyhlásili, že zabitie Hasana Nasralláha posilní ich odhodlanie ku konfrontácii s „izraelským nepriateľom“, píše TASR na základe správ agentúry Reuters a AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet