Na hlavný obsah

Koaličné konflikty majú riešenia, len ich treba hľadať. V hre sú dve možnosti, hovorí politológ Lenč

Koalícia by mohla konflikty za zatvorenými dverami.

Koaličné konflikty majú riešenia, len ich treba hľadať. V hre sú dve možnosti, hovorí politológ Lenč
Na snímke zľava ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD), líder SNS a podpredseda NR SR Andrej Danko a minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD). Foto: TASR/Veronika Mihaliková, Jakub Kotian, Jaroslav Novák/Koláž STVR

SNS sa ohradila voči tvrdeniam ministrov za Hlas-SD a obviňovaniu z klamstiev. Predseda národniarov Andrej Danko povedal, že minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD) tlačil na zrušenie rodičovského dôchodku. Ten to však označil za klamstvo.

Aj ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) odmietla kritiku lídra SNS. Ten ju okrem iného kritizoval za nekoncepčnú prácu v sektore, kde podľa neho mizne najviac peňazí. SNS teraz reaguje výzvou na jednotu v koalícii. Ale súčasne apeluje na každého ministra, že sa nemôže zbaviť svojej zodpovednosti útokmi na koaličných partnerov.

Konflikt má vždy riešenie, len ho treba hľadať, povedal v Aktuálne :24 politológ Jozef Lenč. Podľa neho sa môže situácia pohnúť dvomi smermi. Jeden z nich by spočíval v rozchode koalície. V tom prípade strany museli hľadať nových partnerov do koalície v opozícii. Inak by došlo k predčasným voľbám.

„Jedným z riešení je, že si vládne strany uvedomia, že tadiaľto cesta nevedie a tieto obvinenia si nechajú len na rokovania koaličnej rady. Tým pádom verejnosť nebudú znepokojovať,“ uviedol Lenč.

O konfliktoch vo vládnej koalícii a a konsolidačných opatreniach vlády sme sa v relácii Aktuálne :24 rozprávali s politológom Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave Jozefom Lenčom:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko