Na hlavný obsah

Politológ o odvolaní M. Šimečku: Poslanci, ktorí hlasovali za, sa stali len bábkami premiéra R. Fica

Ide podľa neho o tvrdý zásah do funkcie poslancov.

Politológ o odvolaní M. Šimečku: Poslanci, ktorí hlasovali za, sa stali len bábkami premiéra R. Fica
Predseda vlády Robert Fico. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Odvolanie Michala Šimečku (Progresívne Slovensko) z funkcie podpredsedu parlamentu je podľa politológa a rektora Bratislavskej medzinárodnej školy liberálnych štúdií Samuela Abraháma absurdné. Ide podľa neho o tvrdý zásah do funkcie poslancov.

„Tí poslanci, ktorí zahlasovali za odvolanie Michala Šimečku, sa budú o pár rokov hanbiť za svoje rozhodnutie, pretože sa stali len bábkami premiéra Roberta Fica (Smer-SD),“ povedal v rozhovore pre Aktuálne :24.

Koalícia podľa politológa ukázala, že dokáže niekoho odvolať na základe vykonštruovaných dôvodov. „Hrozba je nad kýmkoľvek, o kom sa rozhodnú, že ho chcú odvolať,“ dodal. Nemyslí si však, že koalícia bude odvolávať niekoho ďalšieho.

„Vykonali si svoj diel, o ktorý ich požiadal premiér,“ povedal Abrahám. Poslanci by však podľa neho mali konať „na základe svojho vedomia a svedomia, nie podľa príkazu exekutívy“.

Šéfa PS chceli odvolať pre podozrenia z čerpania dotácií jeho blízkymi osobami i pre podozrenia z manipulácie pri prideľovaní dotácií. To je podľa Samuela Abraháma absurdné. „Michal Šimečka ani s jedným obvinením osobne a právnicky nemal nič spoločné,“ vysvetlil.

Podľa premiéra pre kauzu s jeho rodinou bude koalícia žiadať Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR o kontrolu.

Ak existujú nejaké podozrenia, NKÚ ich mal najskôr prešetriť, vyniesť rozsudok a až potom sa malo hlasovať o odvolaní, uviedol politológ. „Toto sa stalo úplne naopak a na odporúčanie exekutívy,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko