Na hlavný obsah

Politológ o voľbe šéfa NR SR a demokracii: Nie je dobré, keď sa ambície jedného človeka nadraďujú záujmom štátu

Nárok A. Danka na tento post ide podľa neho proti logike.

Politológ o voľbe šéfa NR SR a demokracii: Nie je dobré, keď sa ambície jedného človeka nadraďujú záujmom štátu
Vzadu premiér Robert Fico, pred ním predseda SNS Andrej Danko. Foto: SITA/Diana Černak

To, že vládna koalícia nevie zo svojich radov vybrať človeka, ktorý by mal viesť Národnú radu (NR) SR, nie je dobrým znakom pre slovenskú demokraciu. Povedal to politológ Ekonomickej univerzity v Bratislave Radoslav Štefančík v rozhovore v Aktuálne :24.

„Myslím si, že je to znak toho, že s demokraciou nie je všetko v poriadku, pokiaľ sa osobné ambície jedného človeka nadraďujú záujmom celého štátu,“ povedal politológ. Dodal, že pokiaľ demokracia „visí na šnúrke od nohavíc konkrétneho človeka, to nie je dobrým znakom ani pre vládnu koalíciu“.

Narážal tým na predsedu SNS Andrej Danka, ktorý si nárokuje post predsedu parlamentu. A to aj napriek tomu, že tento post na základe koaličnej zmluvy patrí strane Hlas-SD.

„Ide to proti logike, aby šéf strany, ktorá ledva prelezie päťpercentné kvórum a výrazne stratí v eurovoľbách, šéfoval slovenskému parlamentu,“ dodal Štefančík.

Hlas by mohol pokojne buchnúť po stole

Predseda Hlasu Matúš Šutaj Eštok by podľa neho mohol „pokojne buchnúť po stole a povedať, že funkcia patrí nám“. „Je to napísané v koaličnej zmluve. Pokiaľ sa nectia dohody a zmluvy, tak potom o čom je celá táto vládna koalícia?“ pýta sa politológ.

Hlas je podľa jeho názoru vo vzťahu k národniarom až príliš submisívny. „V tomto prípade treba povedať, že Hlas ťahá za kratší koniec,“ uviedol.

Mediátorom tohto sporu by podľa Štefančíka mal byť premiér Robert Fico (Smer-SD). „Mal by hľadať nejakú cestu ako z toho von. Nie je dobrá vizitka pre celú vládnu koalíciu. Občania sa môžu pýtať, či táto vláda dokáže vyriešiť problémy, ktoré krajinu trápia, pokiaľ nedokáže vyriešiť tak banálny problém, ako je voľba šéfa parlamentu,“ vysvetlil.

Ako však premiér v relácii Sobotné dialógy poznamenal, voľba predsedu NR SR pre neho v súčasnosti nie je téma. V spore je však na strane Andreja Danka. „Vyzerá to tak, že buď bude predsedom NR SR Andrej Danko alebo do konca vládnutia súčasnej koalície zostane povereným predsedom NR SR Peter Žiga (Hlas-SD),“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko