Na hlavný obsah

Poľsko tvrdí, že zabránilo sabotáži organizovanej Ruskom a Bieloruskom. Jej cieľom vraj bola destabilizácia Poľska

Vyhlásil to poľský vicepremiér Krzysztof Gawkowski.

Poľsko tvrdí, že zabránilo sabotáži organizovanej Ruskom a Bieloruskom. Jej cieľom vraj bola destabilizácia Poľska
Poľský vicepremiér Krzysztof Gawkowski. Foto: ČTK/imago stock&people/FOT.TEDI/NEWSPIX.PL

Poľské bezpečnostné zložky zabránili sabotážnej operácii zorganizovanej Ruskom a Bieloruskom, ktorej cieľom bola destabilizácia Poľska.

V pondelok (9. 9.) to vyhlásil poľský vicepremiér Krzysztof Gawkowski, ktorý zároveň zastáva funkciu ministra pre digitálne záležitosti.

Varšava opakovane obviňuje Moskvu z pokusov o destabilizáciu Poľska pre úlohu, ktorú zohráva pri dodávkach vojenskej pomoci susednej Ukrajine. Tieto obvinenia Rusko odmieta.

Skupina sabotérov pôsobiacich v Bielorusku údajne v spolupráci s Ruskom prenikla do exekutívnych funkcií na miestnej i celoštátnej úrovni. A to vrátane štátnych podnikov, ktoré plnili vojenské zmluvy, uviedol vicepremiér.

„Bieloruské a ruské zahraničné služby… mali konkrétny cieľ – získavať informácie, vydierať jednotlivcov a inštitúcie a de facto viesť kybernetickú vojnu,“ povedal Gawkowski s tým, že zámeru ukradnúť údaje na účely vydierania sa podarilo zabrániť.

Počet kyberútokov namierených proti poľským organizáciám a inštitúciám vrátane logistických spoločností, ktoré zabezpečujú vojenské dodávky na Ukrajinu, sa od minulého roka zdvojnásobil.

„Neraz sa vyskytne vyše tisíc incidentov za deň,“ povedal Gawkowski, ktorý v júni informoval, že Poľsku sa podarilo odvrátiť niekoľko kyberútokov na kritickú infraštruktúru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet