Na hlavný obsah

Poškodená vodáreň aj stanica metra: Kyjev čelil ruskému vzdušnému útoku, hlásia zranených

Protivzdušná obrana zničila približne 20 striel.

Poškodená vodáreň aj stanica metra: Kyjev čelil ruskému vzdušnému útoku, hlásia zranených
Hasiči hasia požiar po raketovom útoku na budovu vysokej školy v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Ukrajinské hlavné mesto Kyjev v noci na pondelok (2. 9.) čelilo ruskému leteckému útoku, ktorý zranil najmenej dvoch ľudí. Protivzdušná obrana zničila približne 20 striel s plochou dráhou letu a balistických rakiet, uviedla armáda. V celej krajine ukrajinská armáda zničila 22 z 35 ruských rakiet a 20 z 23 dronov.

Starosta Vitalij Kličko uviedol, že poškodená bola kotolňa kyjevskej vodárne a vchod do jednej zo staníc metra, informovala agentúra Reuters.

Úlomky zostrelených rakiet dopadli do štvrte Svjatošynskij, kde podpálili štyri autá a dvojposchodovú budovu bez bytov. Úlomky tiež vyradili vchod do stanice metra, ktorá slúži aj ako úkryt. Stanica však naďalej funguje, uviedol Kličko v telegrame.

V dotknutej štvrti sa nachádza univerzitný areál a niekoľko škôl. Záchranári vyrazili aj k dopadu úlomkov rakiet v štvrti Solomjanskij neďaleko centra metropoly, kde sa nachádza veľká železničná stanica.

Varovanie pred leteckými útokmi platilo vo veľkej časti krajiny takmer dve hodiny až do 6.30 h miestneho času (5.30 h SELČ). Rozsiahly ruský útok prišiel v deň, keď sa ukrajinské deti po prázdninách vracajú do škôl.

Mal tiež dôsledky v susednom Poľsku, ktoré počas útoku nasadilo vlastné a spojenecké lietadlá na zaistenie bezpečnosti svojho vzdušného priestoru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet