Na hlavný obsah

Používanie mobilov a rakovina mozgu: WHO preverila súvislosti a oznámila dobré správy

Prieskum uskutočnil analýzu viac ako 60 štúdií.

Používanie mobilov a rakovina mozgu: WHO preverila súvislosti a oznámila dobré správy
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash/Koláž STVR

Súvislosť medzi používaním mobilných telefónov či ďalších podobných zariadení a nárastom výskytu rakoviny mozgu sa nepreukázala. Tvrdí to prieskum zadaný Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), napísala v utorok (4. 9.) agentúra Reuters, ktorá sa s dokumentom zoznámila.

WHO by tak mohla zrevidovať svoje predchádzajúce hodnotenie, podľa ktorého nie je isté, či žiarenie z mobilov a podobných zariadení neškodí zdraviu.

Prieskum uskutočnil analýzu viac ako 60 štúdií, ktoré vznikli na túto tému v rokoch 1994 až 2022. Výsledky ukazujú, že napriek silnému nárastu používania mobilných telefónov a podobných zariadení nebol vo svete zaznamenaný primeraný nárast výskytu rakoviny mozgu. To platí aj pre ľudí, ktorí používajú mobilné telefóny dlhodobo či mnoho hodín denne.

„Žiadna z väčších skúmaných otázok neukázala na zvýšené riziká,“ uviedol jeden z autorov dokumentu Mark Elwood z univerzity v Aucklande. Štúdia sa týkala rakoviny mozgu u dospelých a detí, leukémie a nádorov hypofýzy a slinných žliaz. Okrem mobilov sa prieskum týkal tiež vystavenia žiareniu z vysielačov či v pracovnom prostredí.

WHO a jej špecializovaný orgán, Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC), už skôr zaradili žiarenie z mobilov do kategórie 2B. To znamená, že WHO nemôže úplne vylúčiť negatívne vplyvy žiarenia na ľudské zdravie.

Poradný orgán WHO však vyzval na prehodnotenie tejto klasifikácie vzhľadom na nové dátumy. Nové hodnotenie organizácie zverejní na začiatku budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet