Na hlavný obsah

Poverenému šéfovi parlamentu Petrovi Žigovi zastavili trestné stíhanie, dôvodom je premlčanie

Potvrdila to hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR.

Poverenému šéfovi parlamentu Petrovi Žigovi zastavili trestné stíhanie, dôvodom je premlčanie
Na snímke Peter Žiga. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Prokurátor zastavil trestné stíhanie podpredsedovi Národnej rady SR Petrovi Žigovi (Hlas-SD), ktorý je poverený jej riadením. Dôvodom je premlčanie.

Potvrdila to hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Zuzana Drobová. „Prokurátor v predmetnej veci vydal uznesenie o zastavení trestného stíhania obvineného z dôvodu premlčania,“ napísala. Poukázal na to portál Aktuality.sk.

Polícia poslanca Žigu obvinila v decembri 2020 z toho, že mal v roku 2016 podplatiť sudkyňu Najvyššieho súdu SR. V prípade dokázania viny mu hrozil trest odňatia slobody na dva až päť rokov. Žiga obvinenia od začiatku odmietal s tým, že ide o politické hry.

Žiga: Vyšetrovanie sa umelo predlžovalo

Podpredseda NR SR Peter Žiga tvrdí, že jeho trestné stíhanie bolo od začiatku nezmysel. Vysvetlil to tým, že neexistujú dôkazy ani svedkovia. Rozhodnutie o zastavení trestného stíhania podľa jeho slov napráva „nechutný“ pokus bývalej vládnej moci aj s pomocou mediálnych aktivistov umlčať a kriminalizovať opozíciu.

Takisto tvrdí, že za takmer štyri roky „vykonštruovaného“ trestného stíhania neexistuje žiaden procesný dôkaz, ktorý by ho z obvinenia usvedčoval, a ani raz nebola vypočutá hlavná svedkyňa.

„Umelo predlžované trestné stíhanie bez dôkazov a svedkov malo jediný cieľ, a to čo najviac poškodiť opozičného politika, aby nemohol plnohodnotne pôsobiť vo verejnom živote. Obvinenie, že vládny politik mal podplácať sudcov, aby štát získal vodnú elektráreň Gabčíkovo, bolo od začiatku absurdná hlúposť,“ zhodnotil.

Vyšetrovanie sa podľa Žigu umelo predlžovalo a zároveň nemal možnosť sa dôsledne verejne brániť bez obvinenia z ovplyvňovania vyšetrovania.

Pripomenul, že o zastavenie trestného stíhania pre dôkaznú núdzu žiadal opakovane, a to ešte pred novelou trestných kódexov.

Zastaveniu trestného stíhania Petra Žigu sme sa venovali aj v relácii Správy, v ktorej sme priniesli aj reakciu poslankyne Márie Kolíkovej (SaS) a ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD):

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko