Na hlavný obsah

Povodne v Česku majú ďalšiu obeť. Viacero ľudí je nezvestných a šanca, že sú nažive, je malá

Nezvestných je tam stále osem ľudí.

Povodne v Česku majú ďalšiu obeť. Viacero ľudí je nezvestných a šanca, že sú nažive, je malá
Hasiči kráčajú cez zaplavenú cestu v Jeseníku na severovýchode ČR. Foto: TASR/AP

Mesto Komárno potvrdilo, že je pripravené na zvýšenú hladinu vody. Chránia ho hrádze, záplavy preto očakáva len v záplavových oblastiach. Dunaj by mal kulminovať vo štvrtok (19. 9.) večer na úrovni 820 centimetrov.

Voda odrezala od okolitého sveta obec Chľabu v novozámockom okrese. Dopravné spojenie so Štúrovom zabezpečia medzinárodné vlaky.

Od okolia voda naďalej odrezala aj bratislavský Devín, zaplavila prístupovú cesta od Karlovej Vsi aj od Devínskej Novej Vsi.

Ženu našli len pár metrov od jej domu

V Českej republike majú povodne už piatu obeť. Nezvestných je stále osem ľudí. Viacerí už niekoľko dní a šanca, že sú nažive, je malá.

Informácie o dvoch nových obetiach prišli v stredu (18. 9.). Štvrtou obeťou je sedemdesiatnička, ktorej telo našli policajti na Jesenicku. Jej príbeh ukázal, akým rizikom je nebrať do úvahy odporúčania hasičov.

Tí ju evakuovali v sobotu spolu s ďalšou skupinou dôchodcov. Ona sa ale rozhodla vrátiť a opustila evakuačné centrum. Našli ju len 20 metrov od jej domu v rozbúrenej rieke.

Na situáciu sa prišiel pozrieť aj prezident

Počet obetí pravdepodobne nie je konečný, pretože stále je osem nezvestných. V stredu sa do najpostihnutejších regiónov vybral aj český prezident Petr Pavel.

„Človek môže vidieť desiatky minút reportáží v televízii, ale pokiaľ to nevidí na vlastné oči, nehovorí s ľuďmi, nevidí tú atmosféru a nevidí matky s niekoľkotýždňovými bábätkami ako odpratávajú bahno,“

Situácia s veľkou vodou sa na väčšine územia Českej republiky zlepšuje. Stále však nie sú odkryté všetky škody, ktoré voda napáchala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál