Na hlavný obsah

Predvolebná debata výsledkami prieskumov neotriasla, podľa najnovších by zvíťazila Harrisová

V niektorých štátoch USA sa už začalo hlasovať.

Predvolebná debata výsledkami prieskumov neotriasla, podľa najnovších by zvíťazila Harrisová
Kandidátka demokratov na prezidentku USA Kamala Harrisová. Foto: TASR/AP

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová má v prieskumoch naďalej mierny náskok pred bývalým prezidentom Donaldom Trumpom, s ktorým bude v novembri súperiť o Biely dom.

Ak by sa výsledok volieb zhodoval so súčasnými preferenciami, zvíťazil by kandidát Demokratickej strany, ale rozdiely v kľúčových štátoch sú veľmi tesné. To všetko v čase, keď sa v niektorých častiach Spojených štátov už začalo hlasovanie.

Televízna debata, v ktorej sa minulý utorok (10. 9.) stretli dvaja hlavní kandidáti, prieskumy preferencií neovplyvnila. Popredné americké médiá po nej označovali Harrisovú za víťazku, ale jej náskok pred Trumpom zostáva veľmi podobný tomu, aký bol na začiatku mesiaca.

Po dueli, ktorý odvysielala televízia ABC, vypracovali renomované agentúry približne tucet celoamerických prieskumov. Harrisová pritom mala navrch vo všetkých okrem jedného. Jej náskok v prieskumoch sa pohyboval od jedného percentuálneho bodu po sedem.

Republikáni vo výhode

Tieto čísla sú však zavádzajúce, pretože voľby rozhodnú výsledky na úrovni jednotlivých štátov.

Tento systém, v ktorom sa tzv. volitelia pripisujú víťazom v jednotlivých štátoch, dlhodobo zvýhodňuje Republikánsku stranu. Jej kandidáti zvíťazili v posledných šiestich prezidentských voľbách dvakrát. A to napriek tomu, že v celých USA získali menej hlasov ako ich súperi z Demokratickej strany.

Aj čísla z kľúčových štátov však v súčasnosti dávajú väčšie šance na víťazstvo Harrisovej. Podľa údajov na webovej stránke denníka The New York Times vedie v prieskumoch v Michigane, Pensylvánii, Wisconsine, Nevade a tiež v Severnej Karolíne.

Ak by v novembri vyhrala vo všetkých častiach USA, ktoré sa dlhodobo prikláňajú k demokratom, na víťazstvo by jej stačilo pridať štyri z týchto piatich štátov alebo za určitej konštelácie len tri.

Rozdiely v preferenciách v týchto kľúčových „bojiskách“ sú však veľmi malé, čo platí aj pre Arizonu a Georgiu, takže vývoj zostáva nestály.

Výkyvy sa neočakávajú

Doterajší priebeh kampane naznačuje, že počet nerozhodnutých voličov v USA je relatívne malý a že nemožno očakávať veľké výkyvy v preferenciách. Odstúpenie prezidenta Joea Bidena z kampane v júli bolo pre demokratov zlomovým bodom, ale Trumpova popularita sa už roky prakticky nemení.

Zdá sa, že ani ukončenie kampane najsilnejšieho nezávislého kandidáta Roberta Kennedyho, ktorý koncom augusta podporil Trumpa, nemalo výraznejší vplyv.

Hoci do hlavného termínu volieb zostáva ešte takmer 50 dní, hlasovanie sa v USA začalo už v týchto dňoch. Už minulý týždeň začali úrady v Alabame s odosielaním hlasov poštou. Wisconsin musí podľa denníka Washington Post urobiť to isté do štvrtka (19. 9.) dňa.

Obyvatelia Wyomingu majú teraz možnosť odovzdať svoj hlas osobne a hlasovanie sa tento víkend rozbehne aj v niekoľkých ďalších štátoch.

Voľby vyvrcholia 5. novembra, ale podobne ako pred štyrmi rokmi, výsledok môže byť jasný už v najbližších dňoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet