Na hlavný obsah

Predvolebná debata v USA priniesla aj ostré výmeny. Trump a Harrisová sa v názoroch zásadne rozchádzajú

Možno išlo o jedinú debatu pred novembrovými voľbami.

Predvolebná debata v USA priniesla aj ostré výmeny. Trump a Harrisová sa v názoroch zásadne rozchádzajú
Prezidentskí kandidáti Donald Trump a Kamala Harrisová sa stretli v predvolebnej debate. Foto: TASR/AP

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová a exprezident Donald Trump absolvovali svoj prvý a pravdepodobne jediný televízny duel pred novembrovým súbojom o prezidentskú funkciu.

Dvaja hlavní kandidáti na post na čele USA sa vo vysielaní televízie ABC stretli v momente, keď sú ich preferencie veľmi vyrovnané. Podľa amerických komentátorov väčšiemu tlaku čelila Harrisová. Jej postoje sú pre mnohých voličov nejasné po tom, čo v júli prevzala pozíciu lídra Demokratickej strany.

Prvá otázka 90-minútového prenosu mierila práve na ňu a týkala sa stavu ekonomiky, čo je podľa prieskumov pre voličov najdôležitejšia téma. Harrisová neodpovedala, či si myslí, že sa dnes ľudia v USA majú lepšie ako pred štyrmi rokmi. Namiesto toho hovorila o svojich plánoch na vybudovanie „ekonomiky príležitostí“.

Trump potom vo svojej reakcii rýchlo prešiel k téme imigrácie a opakoval nepodložené tvrdenia o tom, že do USA prúdia ľudia zo zahraničných väzníc a psychiatrických ústavov.

Trump a Harrisová na pódium v centre Filadelfie vstúpili z rôznych strán a podali si ruky. Podľa amerických médií sa doteraz nikdy tvárou v tvár nestretli. Obaja kandidáti v uplynulých týždňoch dali najavo, že jeden druhého nemajú v úcte. 

Najmä republikán Trump na svoju súperku neustále útočí. A to výrazmi, ktoré podľa denníka The New York Times pripomínajú slovník „sexistického surovca na školskom ihrisku“.

Kto je Kamala Harrisová?

Tento duel je jediným, na ktorom sa dve kampane doteraz dohodli. Trump už však jednu predvolebnú debatu absolvoval, a to na konci júna, keď sa stretol s končiacim sa prezidentom Joeom Bidenom.

Osemdesiatjedenročná hlava štátu mala v prenose problém sa jasne vyjadrovať. O necelý mesiac neskôr pod tlakom spolustraníkov i darcov Demokratickej strany z kampane odstúpila.

Po tomto bezprecedentnom vývoji 78-ročný Trump stojí proti takmer o 20 rokov mladšej súperke, ktorá podľa prieskumov dotiahla stratu, ktorú mal na republikánskeho exprezidenta Biden.

Harrisová zažila pomerne úspešný úvod svojej nezvyčajne krátkej kampane. Čelí však viacerým otázkam o skorších silnejších ľavicových postojov, od ktorých v posledných rokoch ustúpila. V boji o Biely dom sa snaží vystupovať ako centristický kandidát, pre časť voličov sú ale jej plány nejasné.

„Väčšina voličov už vie, čo si myslí o Trumpovi, ale menej ich vie, čo si myslí o Harrisovej,“ zhrnul situáciu spravodajský web Axios.

Ekonomika a potraty

Donald Trump a Harrisová sa v prvej časti svojej predvolebnej debaty dostávali do vypätých výmien ohľadom ekonomiky a prístupu k potratom. Trump svoju súperku označil za marxistku a zároveň vyhlásil, že nemá „žiadnu politiku“.

Harrisová povedala, že len ona má plán na pozdvihnutie strednej triedy, zatiaľ čo Trump by pomohol len bohatým.

„Nemá žiadnu politiku. Všetko, čomu verila pred tromi rokmi, vyletelo komínom. Teraz ide k mojej filozofii, „povedal republikánsky exprezident vo vysielaní televízie ABC. Odkazoval tým na skutočnosť, že Harrisová v kampani o prezidentský post ustupuje od skorších ľavicových stanovísk a snaží sa vystupovať ako centristický kandidát.

Trump ju však zároveň vykresľuje ako radikálnu političku a znovu vyhlásil, že je marxistkou, podobne ako jej otec. Donald Harris bol predtým ekonómom na Stanfordovej univerzite. Jeho tvorbu s marxizmom nedávno spájal časopis The Economist. Podľa webu PolitiFact je však u Harrisovej táto nálepka nepodložená.

„Dnes večer v tejto rozprave počujete veci z rovnakej otrepanej príručky, znášku klamstiev, ukrivdenosti a nálepkovania,“ povedala o svojom súperovi viceprezidentka za Demokratickú stranu.

V úvodnej časti debaty venovanej ekonomike hovorila o tom, že Trump plánuje znížiť dane miliardárom a veľkým korporáciám, zatiaľ čo cez rozširovanie ciel by zvýšilo životné náklady strednej triedy. Odkazovala tým na plány republikánskeho kandidáta zaviesť plošné desaťpercentné clo na dovoz do USA a výrazne vyššie poplatky pri tovare z Číny.

„Urobili sme to, že sme upratali neporiadok po Donaldovi Trumpovi,“ obhajovala zase Harrisová svoje spoločné úradovanie s prezidentom Joeom Bidenom.

Trumpove nepravdivé tvrdenia

Od ekonomiky sa potom debata posunula k prístupu k potratom, ktorý mnohé republikánmi vedené štáty obmedzili po predvlaňajšom prelomovom rozhodnutí amerického najvyššieho súdu.

Harrisová tieto reštrikcie označila za „Trumpove zákazy potratov“. Pripisovala za ne zodpovednosť exprezidentovi, ktorý k vývoju výrazne prispel svojím výberom troch členov najvyššieho súdu.

Harrisová vyhlásila, že Trump by ako prezident uzákonil federálny zákaz potratov, čo jej súper označil za klamstvo, akokoľvek počas prvého mandátu takýto postup podporil. V rozprave tiež zopakoval nepravdivé tvrdenie, že demokrati podporujú možnosť „popravy“ dieťaťa po narodení a že niektoré štáty toto umožňujú.

Moderátorka Linsey Davisová potom do výmeny vstúpila s tým, že žiadny štát zabitie novorodenca neumožňuje.

Bezprostredne po debate jedna z najväčších popových hviezd súčasnosti Taylor Swiftová oznámila, že bude v amerických prezidentských voľbách hlasovať za viceprezidentku a kandidátku Demokratickej strany Kamalu Harrisovú. 

Vo vyhlásení zverejnenom na Instagrame ju označila za rozvážnu a nadanú líderku. Vyzdvihla tiež guvernéra Minnesoty Tima Walza, ktorého si Harrisová vybrala ako kandidáta na viceprezidenta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet