Na hlavný obsah

Premiér o voľbe šéfa NR SR: Buď ním bude A. Danko, alebo na poste do konca tejto vlády zostane poverený P. Žiga

Voľba bude vtedy, keď bude "krvou podpísaná dohoda".

Premiér o voľbe šéfa NR SR: Buď ním bude A. Danko, alebo na poste do konca tejto vlády zostane poverený P. Žiga
Premiér Robert Fico. Foto: STVR

Pre premiéra Roberta Fica (Smer-SD) téma voľby nového predsedu Národnej rady (NR) SR stále nie je uzavretá. „Vyzerá to tak, že buď bude predsedom NR SR Andrej Danko (SNS) alebo do konca vládnutia súčasnej koalície zostane povereným predsedom NR SR Peter Žiga (Hlas-SD),“ povedal premiér v relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy.

Podporuje rétoriku šéfa národniarov Andreja Danka, že post predsedu NR SR by mala dostať SNS, aj keď koaličná zmluva hovorí niečo iné. „Peter Pellegrini bol prezidentským kandidátom vládnej koalície. Bez koaličných strán a ich voličov by prezidentom nebol,“ uviedol Fico.

Zároveň uistil, že voľba nového predsedu NR SR nebude témou septembrovej schôdze parlamentu.

„Voľba predsedu NR SR bude len vtedy, keď bude krvou podpísaná dohoda. Môžeme ísť do voľby len vtedy, ak sa urobí taká dohoda, že budeme mať stopercentnú istotu, že predsedu NR SR zvolíme,“ vysvetlil.

Dodal, že žiadne ultimáta predsedom Hlasu a SNS nedával, pretože voľba šéfa parlamentu pre neho v súčasnosti nie je téma. „Ústavné funkcie máme obsadené. Musíme sa koncentrovať na iné témy,“ priblížil.

Balík konsolidačných opatrení

Pálčivejšou témou je podľa neho konsolidácia verejných financií. Pre zníženie deficitu pod úroveň päť percent musí vláda prijať balík šetriacich opatrení za 1,5 miliardy eur.

Premiér opäť naznačil, že jedným z konsolidačných opatrení by mohla byť daň z finančných transakcií. Týkala by sa právnických osôb a finančných subjektov. Vláda podľa neho uvažuje aj o zvýšení daní pre banky.

„Kým však nemáme dohodnutý balík opatrení za 1,5 miliardy eur, nemôžeme nič predstaviť,“ dodal. Strany vládnej koalície podľa neho musia konať tak, aby „nezasiahli do citlivého sociálneho štandardu občanov“.

Je v rukách Hlasu, či Šimečka padne

Premiér tento týždeň inicioval odvolanie šéfa Progresívneho Slovenska Michala Šimečku z funkcie podpredsedu NR SR. Svojimi podpismi návrh na Šimečkovo odvolanie podporili aj národniari.

„Poslanci Hlasu povedali, návrh podpisovať nebudú. Uvidíme, či podporia otvorenie schôdze, pretože bez nich nemáme dosť hlasov,“ povedal Fico.

Netvrdí však, že pri odvolávaní Michala Šimečku nemajú podporu Hlasu. „Hlas zatiaľ vytvára na Šimečku tlak, aby z funkcie odstúpil sám. Ak tak neurobí, Hlas sa bude musieť rozhodnúť, či podporí otvorenie schôdze na jeho odvolanie. Je v rukách Hlasu, či pán Šimečka padne alebo nepadne,“ skonštatoval Fico.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko