Na hlavný obsah

Prezident Peter Pellegrini o krokoch ministra spravodlivosti: Vzbudil tým vášne, ale mal na to právo

S lídrami strán chce hovoriť o tom, aká bude politická jeseň.

Prezident Peter Pellegrini o krokoch ministra spravodlivosti: Vzbudil tým vášne, ale mal na to právo
Prezident Peter Pellegrini. Foto: STVR

Aj keď kroky ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) v kauze bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika vzbudili vášne, mal na to v zmysle zákona právo. Povedal prezident Peter Pellegrini v rozhovore v diskusnej relácii STVR O 5 minút 12. Verí, že Najvyšší súd SR o dovolaní v Kováčikovom prípade rozhodne čo najskôr.

„V demokratickej spoločnosti nemôže o vine a nevine rozhodovať politik a už vôbec nie minister. Musí to byť vždy rozhodnutie súdov. Verím, že Najvyšší súd o dovolaní v prípade Dušana Kováčika rozhodne čo najskôr,“ dodal.

Právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika prepustili z výkonu trestu v Dubnici nad Váhom na začiatku augusta. Dovolanie v jeho prípade podal minister spravodlivosti. Ten zároveň nariadil prerušenie výkonu trestu odňatia slobody do rozhodnutia Najvyššieho súdu o dovolaní.

Rozsudkom Najvyššieho súdu sa podľa prezidenta Petra Pellegriniho ukáže pravda a všetci budú musieť rozhodnutie súdu rešpektovať.

Politická jeseň a upokojenie spoločnosti

Prezident sa budúci týždeň plánuje stretnúť s predsedami koaličných politických strán, neskôr aj s lídrami opozície. Chce s nimi hovoriť o tom, ako bude vyzerať politická jeseň na Slovensku a ako by sa mali správať, aby napätie v spoločnosti nepokračovalo.

„Myslím si, že keď sa politika znovu vráti k riešeniu konkrétnych problémov a aj politický súboj bude skôr o riešení ako o tom, kto koho viac urazil, tak sa aj spoločnosť upokojí. Diskusia o nástrojoch, ako niečo vybaviť, je určite kultivovanejšia, ako si nadávať, kto je väčší vagabund či zlodej,“ povedal Pellegrini.

Odporučil vládnym politikom, aby čo najskôr vrátili diskusiu k tomu, čo reálne robia a opozícii, aby radšej konfrontovala vládu s riešením či neriešením konkrétnych problémov v spoločnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko