Na hlavný obsah

Pri výbuchoch komunikačných zariadení v Libanone utrpeli zranenia tisícky ľudí, hlásia aj obete

Libanonská vláda obviňuje Izrael.

Pri výbuchoch komunikačných zariadení v Libanone utrpeli zranenia tisícky ľudí, hlásia aj obete
Jednotky civilnej obrany nesú zraneného muža, ktorému explodoval ručný pager. Foto: TASR/AP

Explózie osobných komunikačných zariadení v Libanone zabili deväť ľudí, ďalších približne 2 750 je zranených. Zhruba 200 ich je v kritickom stave. Informovalo o tom libanonské ministerstvo zdravotníctva, ktoré predtým uvádzalo osem mŕtvych, píše agentúra AFP.

Libanonské hnutie Hizballáh potvrdilo, že zomreli dvaja jeho členovia a jedno dieťa. Podľa iránskej agentúry Mehr bol zranený aj iránsky veľvyslanec v Bejrúte Modžtaba Amánia. Libanonská vláda aj Hizballáh prisudzujú vec Izraelu. Ten záležitosť nekomentoval.

Výbuchy podľa Hizballáhu zabili troch ľudí vrátane jedného dieťaťa. Podľa agentúry AFP išlo o dcéru jedného poslanca za Hizballáh. Ďalšie zdroje, ktoré citujú agentúry AP a Reuters, tvrdia, že medzi zabitými je syn poslanca za Hizballáh a medzi zranenými je rad synov vysokých predstaviteľov hnutia.

Hizballáh uviedol, že za výbuchy je plne zodpovedný Izrael, ktorý za jeho čin stihne trest. Libanonské ministerstvo informácií oznámilo, že explózie vláda považuje za „izraelskú agresiu“, napísala agentúra Reuters. Libanonská diplomacia uviedla, že ide o „vedomé a nebezpečné navyšovanie napätia zo strany Izraela“. Pripravuje kvôli tomu sťažnosť adresovanú Bezpečnostnej rade OSN. Izrael výbuchy oficiálne nekomentoval.

Výbuchy trvali hodinu

Podľa agentúr výbuchy začali v utorok (17. 9.) popoludní a trvali celkom hodinu. Zariadenie sa začalo prehrievať a potom vybuchlo, napísala agentúra AP. Nie je však jasné, čo takéto nezvyčajné správanie prístrojov odštartovalo. Podľa zdroja agentúry AFP explodovalo zariadenie, ktoré nedávno doviezol do krajiny Hizballáh. Rovnakú informáciu potvrdili zdroje aj agentúre Reuters. Podľa médií vybuchli aj zariadenia, ktoré mali príslušníci Hizballáhu v Sýrii.

Podľa agentúr kvôli vysokému počtu zranených vyzvali nemocnice v Bejrúte, na juhu Libanonu a ďalších oblastiach, kde je silná prítomnosť Hizballáhu, na darovanie krvi. Veľký počet ľudí čakajúcich na ošetrenie v nemocniciach, v ktorých niektorí boli vo vážnom stave, potvrdili aj spolupracovníci agentúry AP. Ministerstvo zdravotníctva dodalo, že časté sú zranenia brucha, rúk či tváre.

Iránske médiá uviedli, že veľvyslanec Amánie je na pozorovaní v nemocnici a jeho zranenia nie sú vážne.

Výbuchy označilo za súčasť izraelskej agresie

Výbuchy označilo za súčasť izraelskej agresie v regióne teroristické hnutie Hamas, ktoré je spojencom Hizballáhu. Aj Irán, ktorý je sponzorom Hizballáhu, hovorí o izraelskom útoku. Americká diplomacia uviedla, že nevie, kto stojí za výbuchmi, a zhromažďuje o tom poznatky. Vyzvala Irán, aby sa zdržal činov, ktoré by mohli zvýšiť napätie v regióne.

Hizballáh útočí na sever Izraela od vlaňajšieho októbra, teda začiatku konfliktu v Pásme Gazy medzi Izraelom a teroristickým hnutím Hamas. Izrael na pozície Hizballáhu v rôznych častiach Libanonu útočí zo vzduchu a už zabil niekoľko stoviek členov tohto hnutia.

Pagery a ďalšie podobné zariadenia, ktoré boli vo svete v uplynulých rokoch väčšinou nahradené mobilnými telefónmi, stále využívajú niektoré inštitúcie a krajiny kvôli údajnej väčšej spoľahlivosti siete. Podľa agentúry AFP má Hizballáh vlastnú sieť pagerov a ich pomocou napríklad zvoláva svojich členov. V minulosti Hizballáh vyzval svojich členov, aby nepoužívali mobilné telefóny, pretože Izrael ich môže odpočúvať a sledovať ich pozíc

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet