Na hlavný obsah

Priamy úder na ukrajinské jadrové elektrárne bývalý český generál neočakáva: Bolo by to zničujúce, vysvetlil

Pravdepodobnejšie je podľa neho ich vyradenie zo systému.

Priamy úder na ukrajinské jadrové elektrárne bývalý český generál neočakáva: Bolo by to zničujúce, vysvetlil
Zľava ruský prezident Vladimir Putin a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP/koláž STVR

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas prejavu pred Valným zhromaždením Organizácie spojených národov (OSN) vyhlásil, že ruský prezident Vladimir Putin plánuje útoky na ukrajinské jadrové elektrárne.

Bývalý náčelník Generálneho štábu Armády Českej republiky Jiří Šedivý priamy útok na jadrovú elektráreň neočakáva. „Pokiaľ aj také informácie sú, nezakladajú sa úplne na pravde vzhľadom na to, že akýkoľvek úder priamo na jadrovú elektráreň by bol skutočne zničujúci a vyvolal by jadrovú katastrofu,“ vysvetlil Šedivý v rozhovore pre Aktuálne :24.

Pravdepodobnejšie je, že by sa Rusi snažili vyradiť ukrajinské jadrové elektrárne a dostať ich mimo zásobovacieho systému a distribúcie energií.

„Pre Ukrajinu by to malo pomerne negatívny dôsledok. Veľkú časť zdrojov elektrickej energie by tak Rusi zničili,“ dodal.

Just: Tradičný motív vojny na Ukrajine

Spolupracovník Slovenskej televízie v Moskve Jiří Just však možnosť priameho útoku úplne nevylučuje. „Teoreticky je to možné. Rusko sa neštíti využiť akékoľvek možnosti, aby zaútočilo a zničilo nielen energetický sektor Ukrajiny, ale vlastne celú Ukrajinu,“ povedal.

Špekulácia o útokoch na jadrové objekty sú však podľa neho už akýmsi leitmotívom vojny na Ukrajine. „Hovorí o tom ako Kyjev, tak aj Moskva,“ dodal. Spomenul nedávny vpád ukrajinskej armády do Kurskej oblasti, kde vraj chcela zaútočiť na Kurskú jadrovú elektráreň.

„Je to taký tradičný naratív. V každom prípade je to mimoriadne nebezpečné a Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu túto situáciu sleduje. Všetci si uvedomujú, že by to bola mimoriadne veľká tragédia, pokiaľ by došlo k nejakému útoku alebo explózii na jadrových objektoch,“ skonštatoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet