Na hlavný obsah

Prioritou už nebude Green Deal: Mario Draghi pomenoval hlavné problémy ekonomiky EÚ, správa má 400 strán

Europoslanci odkazujú, že nás čaká veľa práce.

Prioritou už nebude Green Deal: Mario Draghi pomenoval hlavné problémy ekonomiky EÚ, správa má 400 strán
Bývalý riaditeľ ECB Mario Draghi. Foto: STVR

Prioritou Európskej komisie už nebude GreenDeal, ale ekonomický rast a konkurencieschopnosť Európskej únie. K zmene podľa diplomatov prispela aj hodnotiaca správa bývalého šéfa Európskej centrálnej banky. Mario Draghi v utorok (17. 9.) v Štrasburgu pomenoval hlavné problémy, ktorým čelí ekonomika EÚ.

Mario Draghi svoju 400 stranovú správu podal predsedníčke Eurokomisie Ursule von der Leyenovej s úsmevom. Z obsahu dokumentu ale do smiechu nie je. Európa sa ekonomicky prepadá a potrebuje novú verziu Marshallovho plánu, aby začala znovu doháňať dvoch najväčších ekonomických súperov – Spojené štáty a Čínu.

„Mnohokrát sme upozorňovali, že ekonomický rast v Európe sa spomaľuje, no ignorovali sme to. Dnes to už ignorovať nemôžeme,“ skonštatoval Draghi.

„Zbytočne teraz budeme hovoriť o tom, kto urobil chyby. Ale keďže tvorcom legislatívy je Európska komisia, ale aj v spolupráci s členskými štátmi, ale v prvom rade to bola Európska komisia, ktoré nás do tejto situácie dostali,“ skonštatovala europoslankyňa Monika Beňová.

Správe o konkurencieschopnosti EÚ sa v reportáži v Správach venoval redaktor Viliam Hauzer:

V pléne sa otvorene hovorilo o chybných rozhodnutiach z minulosti, aj v súvislosti s takzvanou zelenou dohodou.

„Takým najznámejším zlým rozhodnutím v tomto kontexte je zákaz spaľovacích motorov, čo tiež opäť vidíme, že v Nemecku zatvárajú automobilky a narúša nám to konkurencieschopnosť našich automobiliek, nášho priemyslu,“ uviedla europoslankyňa Miriam Lexmann.

Čaká nás veľa práce

Europoslanci odkazujú, že nás čaká veľa práce. „U nás nie je problém len to, že tie nápady tu nevznikajú, lebo to vysoké školstvo alebo univerzitné vzdelávanie nemáme také svetové ako napríklad Spojené štáty, ale aj to, že niekedy to financovanie trošku hapruje u nás. Aj preto európske firmy často sa sťahujú do Spojených štátov,“ skonštatoval europoslanec Ľudovít Ódor.

Európska komisia si je toho vedomá. Jej len nedávno opäť zvolená predsedníčka Ursula von der Leyenová mení stratégiu.

Jej výzvy na zelenšiu Európu vymenili výzvy na posilnenie európskej ekonomiky a konkurencieschopnosť. Eurposlancom predstavila novú Európsku komisiu, aj s novou pozíciou – komisárom pre obchod a ekonomickú bezpečnosť. Stal sa ním Slovák.

„To znamená, že budeme robiť maximum preto, aby európska ekonomika mala všetko to, čo potrebuje, aby mohla byť konkurencieschopnou. Od kritických nerastných surovín, až po určité technologické komponenty, aby sme sa vyhli situáciám, akým sme čelili napríklad počas covidovej krízy. Čiže ide o veľmi veľké portfólio, pokiaľ ide o túto ekonomickú oblasť,“ dodal eurokomisár Maroš Šefčovič.

V pléne sa hovorilo aj o tom, že by sa Mario Draghi nepripomínal len podpisom na eurobankovkách. Ale aj pravidelnými správami o stave európskej ekonomiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet