Na hlavný obsah

R. Fico tvrdí, že na Ukrajine bojujú jednotky s nacistickým označením. Podrobnosti neuviedol

Jednotky sa podľa neho zrejme aj správajú ako nacistické.

R. Fico tvrdí, že na Ukrajine bojujú jednotky s nacistickým označením. Podrobnosti neuviedol
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR/Ján Krošlák

Na Ukrajine bojujú jednotky, ktoré majú nacistické označenie a ktoré sa tak zrejme aj správajú. Povedal v pondelok (9. 9.) premiér Robert Fico (Smer-SD) bez uvedenia bližších podrobností v Múzeu holokaustu v Seredi. Informuje o tom Česká tlačová kancelária.

Vo vojne na Ukrajine, ktorá sa vyše dva roky bráni ruskej vojenskej invázii, označuje Rusko za neonacistov členov ukrajinského pluku Azov. Ukrajina tvrdí, že sa zoskupenie reformovalo a oslobodilo od svojho radikálneho nacionalistického pôvodu.

Fico v súvislosti s ukrajinsko-ruským konfliktom už v minulosti opakovane kritizoval Kyjev aj západné krajiny.

„Na jednej strane všetci hovoríme o fašizme, nacizme, a pritom mlčky tolerujeme, že po Ukrajine pobehujú jednotky, ktoré majú úplne jasné označenie, ktoré je napojené na hnutie, ktoré dnes považujeme za nebezpečné a zakázané. Pretože ide o geopolitický súboj, tak to nikomu nevadí,“ povedal Fico.

Fico počas konfliktu na Ukrajine v minulosti napríklad kritizoval protiruské sankcie. Tvrdil, že Rusko nemožno poraziť v konvenčnej vojne. Tvrdil tiež, že stratégia západných krajín ohľadom Ukrajiny zlyhala.

Ficova terajšia vláda po vlaňajšom nástupe do úradu zastavila vojenskú pomoc Kyjevu zo štátnych zásob a odklonila sa od postojov Česka, krajín západnej Európy a Spojených štátov voči Ukrajine.

Fico v minulosti označil Ukrajinu za jednu z najskorumpovanejších krajín a odmietol jej ambície na vstup do NATO. Tvrdil tiež, že Ukrajina je pod absolútnym vplyvom USA.

Pluk Azov

Pôvodne prápor Azov vznikol v roku 2014 a pri jeho zrode stál jeden z šéfov ukrajinskej krajne pravicovej a neonacistickej scény. Táto dobrovoľnícka milícia potom bojovala na východe krajiny proti separatistom podporovaným Ruskom. Časom sa zoskupenie rozrástlo na pluk.

Ukrajina tvrdí, že sa reformoval, oslobodil od svojho radikálneho nacionalistického pôvodu, začlenil do národnej gardy a je teraz apolitický.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko