Na hlavný obsah

Bratislavčania môžu očakávať zvýšený hluk a zápach: Slovnaft spustil generálne opravy

Vedenie chce skrátiť negatívne vplyvy činností znižujúcich pohodlie obyvateľov.

Bratislavčania môžu očakávať zvýšený hluk a zápach: Slovnaft spustil generálne opravy
Pohľad na rafinériu Slovnaft. Foto: TASR/Dano Veselský

Bratislavská rafinéria Slovnaft začala s odstavovaním petrochemickej časti výroby. Cieľom jesennej časti generálnych revízií a technologických odstávok je najmä kontrola, údržba, výmena dosluhujúcich aktív a modernizácia petrochemických technológií. Je zameraná na zníženie energetickej náročnosti, zvýšenie spoľahlivosti a predĺženie životnosti zariadení.

Počas generálnych revízií sa dá očakávať zvýšená úroveň zápachu a hluku, a tiež aktivita poľných horákov. Informoval v stredu (4. 9.) hovorca spoločnosti Anton Molnár.

„Slovnaft postupne odstaví tri výrobné jednotky, čo bude sprevádzané výraznejšími sprievodnými vplyvmi na okolie závodu,“ upozornil Molnár. Dodal, že opätovné spustenie výrobných jednotiek je plánované v polovici novembra.

Generálne revízie sa zamerajú na kontrolu zariadení, ďalej na výmenu dosluhujúcich súčastí vybraných výrobných aktív, ako aj na realizovanie mnohých investičných akcií súvisiacich s predĺžením životnosti predovšetkým etylénovej jednotky.

Súčasťou jesenných prác bude tiež modernizácia výrobnej jednotky Polypropylén 3 (PP3), spojená s približne 12-percentným zvýšením produkčnej kapacity základných plastov.

Celkové náklady len čisto na generálnu údržbu v tomto roku predstavujú zhruba 100 miliónov eur a sú súčasťou celkového balíka všetkých investícií v Slovnafte, ktorý dosiahne zhruba 330 miliónov eur.

Vedenie rafinérie chce skrátiť negatívne vplyvy činností znižujúcich pohodlie obyvateľov v okolí rafinérie na nevyhnutné minimum. Prehľadná informácia o vplyve generálnych revízií na okolie je zverejnená na internetovej stránke www.slovnaft.sk.

„Zároveň je pre prípadné otázky 24 hodín denne k dispozícii Žltá linka 02/4055 8929 a e-mailová adresa sused@slovnaft.sk. Užitočným zdrojom informácií je aj aplikácia Sused Slovnaft, dostupná na bezplatné stiahnutie do smartfónov s operačným systémom iOS aj Android,“ dodal Molnár.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko