Na hlavný obsah

Rakovina kože trápi na Slovensku čoraz viac ľudí, za pár rokov ich počet poskočil. Čo radí odborníčka?

Dermatologička po lete odporúča kontrolu znamienok.

Rakovina kože trápi na Slovensku čoraz viac ľudí, za pár rokov ich počet poskočil. Čo radí odborníčka?
Ilustračná snímka. Foto: STVR

S rakovinou kože má problém čoraz viac ľudí. Zatiaľ čo pred štyrmi rokmi sa na toto ochorenie liečilo viac ako 39-tisíc Slovákov, vlani to bolo vyše 45-tisíc pacientov. Rakovina kože postihuje najmä seniorov.

Je však potrebné dbať na prevenciu, ktorá zachraňuje životy, napríklad kontrolou znamienok. Práve jeseň je ideálny čas na to navštíviť dermatológa za týmto účelom. A to práve preto, že v lete sa vystavujeme UV žiareniu z celého roka najviac, vysvetlila v Ranných správach dermatologička Michaela Blaško.

„Veľa času trávime vonku a možno aj pri mori, čiže znamienka, ktoré máme, sa môžu nejakým spôsobom meniť alebo vznikať nové. Preto je na jeseň vhodné prísť na celotelovú onkopreventívnu prehliadku všetkých znamienok,“ vysvetlila Michaela Blaško.

Niektoré dermatologické prehliadky kontrolujú okrem znamienok napríklad aj pery, ústnu dutinu či vlasovú časť pokožky. Vyšetrenie pritom trvá zhruba 30 minút, občasne kratšie aj dlhšie, závisí to od počtu znamienok.

S dermatologičkou Michaelou Blaško sa o rakovine kože a kontrole znamienok v Ranných správach rozprával redaktor Silvester Roštár:

„Sledujeme ich tvar, veľkosť, povrch. Pýtame sa ľudí, či náhodou nemali poranenie toho znamienka alebo či to znamienko, ktoré sa im zdá podozrivé, majú dlho, alebo vzniklo nedávno, náhle, alebo sa rýchlo mení, alebo veľmi rýchlo rastie,“ pokračovala dermatologička.

Michaela Blaško ďalej uviedla, že vyšetrenie je úplne bezbolestné, preto sa ho netreba báť. Prebieha pomocou tzv. dermatoskopu, špeciálnej lupy, pomocou ktorej skúmajú štruktúry znamienok.

Kedy spozornieť

Zvýšenú pozornosť treba venovať znamienkam, ktoré vznikli náhle a veľmi rýchlo rastú. „Alebo nás svrbí, alebo má zvláštnu nerovnomernú farbu, alebo nás nejakým spôsobom znepokojuje, je na netypickom mieste, napríklad pod nechtami, na dlani,“ priblížila dermatologička Blaško.

Spozornieť je treba aj v prípade, kedy sa znamienko, ktoré sa na tele nachádza dlhšie, začalo dramaticky meniť. Môže rásť, meniť farbu, krvácať, zväčšovať sa, ale aj sa strácať. V takom prípade treba čo najrýchlejšie vyhľadať dermatológa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko