Na hlavný obsah

Rekonštrukcia ukrajinskej vlády: Demisiu podal aj ministerster zahraničných vecí Dmytro Kuleba

Demisie ponúkli aj ďalší vládni predstavitelia.

Rekonštrukcia ukrajinskej vlády: Demisiu podal aj ministerster zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Dmytro Kuleba. Foto: TASR/AP

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba podal demisiu, informovali v stredu (4. 9.) ráno agentúry Reuters a AP s odvolaním sa na predsedu ukrajinského parlamentu Ruslana Stefančuka. Ten na svojom facebooku zverejnil Kulebov ručne písaný rezignačný list.

Kulebova demisia nasleduje po tom, čo v stredu ukrajinskí ministri strategického priemyslu, spravodlivosti a ochrany životného prostredia ponúkli svoje demisie.

Žiadosť o odvolanie podali aj podpredsedníčka vlády pre európsku a euroatlantickú integráciu Olha Stefanišynová a ďalšia vicepremiérka a súčasne ministerka pre reintegráciu okupovaných území Iryna Vereščuková.

Zmeny majú vládu posilniť, ako to Ukrajina potrebuje, uviedol potom v nočnom prejave prezident Volodymyr Zelenskyj.

Prezident podľa listu Ukrajinska pravda tiež odvolal z funkcie zástupcu vedúceho prezidentskej kancelárie Rostyslava Šurmu.

Denník už v utorok (3. 9.) napísal, že v rámci rozsiahlych vládnych zmien z funkcie odíde tiež Kuleba, ale premiér Denys Šmyhal v úrade zostane. Kulebov nástupca ešte nie je určený, ale pravdepodobne ním bude jeho prvý námestník Andrij Sybiha, dodala Ukrajinska pravda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet