Na hlavný obsah

Rekonštrukcia ukrajinskej vlády: Parlament prijal demisiu ministra zahraničných vecí Kulebu

Prezident Volodymyr Zelenskyj navrhol náhradníka.

Rekonštrukcia ukrajinskej vlády: Parlament prijal demisiu ministra zahraničných vecí Kulebu
Na archívnej snímke Dmytro Kuleba. Foto: TASR/AP

Ukrajinský parlament vo štvrtok (5. 9.) schválil demisiu ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu. K výmene na poste šéfa ukrajinskej diplomacie dochádza v rámci reorganizácie vlády nariadenej prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Podľa Zelenského krajina potrebuje „novú energiu“ v kľúčovom momente vojny proti Rusku. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.

„Parlament odvoláva Dmytra Kulebu z postu ministra zahraničných vecí Ukrajiny,“ uviedol poslanec Jaroslav Železňak s tým, že za prijatie rezignácie hlasovalo 240 zo 450 členov Najvyššej rady.

Ukrajinský parlament v stredu (4. 9.) už schválil demisie viacerých ministeriek a ministrov, s niektorými zmenami vo vláde však nesúhlasil.

Prezident navrhol nového ministra

Volodymyr Zelenskyj navrhol parlamentu svojho prvého námestníka Andrija Sybihu za nástupcu ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu. Informovala o tom agentúra Reuters.

To, že sa novým šéfom ukrajinskej diplomacie stane Sybiha, sa očakávalo. O jeho pravdepodobnom výbere už vopred informovala napríklad Ukrajinská pravda.

Kuleba bol jednou z hlavných zahraničných tvárí Ukrajiny, ktorá už dva a pol roka čelí ruskej invázii. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken svojho dnes už bývalého kolegu privítal ako mimoriadneho partnera a poďakoval mu za spoluprácu. Svoje poďakovanie zverejnil aj na sieti X.

Podľa Zelenského boli zmeny vo vláde nevyhnutné, pretože Ukrajina potrebuje nový impulz vo vláde. „Jeseň bude pre Ukrajinu mimoriadne dôležitá. A naše štátne inštitúcie by mali byť nastavené tak, aby Ukrajina dosiahla výsledky, ktoré potrebujeme – pre nás všetkých,“ citovala Zelenského agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet