Na hlavný obsah

Ročná diaľničná známka zdražie na 90 eur, zdania sa aj bankové transakcie. Vláda spúšťa veľké šetrenie

Analytik tvrdí, že opatrenia sa premietnu do vyšších cien.

Ročná diaľničná známka zdražie na 90 eur, zdania sa aj bankové transakcie. Vláda spúšťa veľké šetrenie
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Vláda spúšťa veľké šetrenie. Štát potrebuje na budúci rok skresať vyše 2,5 miliardy eur. Najviac peňazí by podľa ministerstva financií mal priniesť rast DPH z 20 na 23 percent. Konkrétne vyše miliardu. Ďalej daň z finančných transakcií pre firmy či zmeny vo vyplácaní rodičovského dôchodku, ale aj pomalší rast platov zdravotníkov.

Položiek je viac, vrátane drahších diaľničných známok. Na druhej strane potraviny budú mať sadzbu DPH 19 percent a základné potraviny, lieky alebo učebnice na úrovni päť namiesto desiatich percent. Trinásty dôchodok zostáva vo výške priemerného dôchodku.

Daň z finančných transakcií je jednou z nových daní, ktoré chce vláda zaviesť od nového roka. Viac zdanení budú bohatí, zmení sa vyplácanie daňového bonusu. Ročná diaľničná známka zdražie zo 60 na 90 eur. Zdanené budú bankové operácie.

Konsolidačným opatreniam sa v Správach venovala redaktorka Monika Maťová:

„Bankové prevody, výber z bankomatov, ale iba podnikateľov na podnikateľských kreditkách, nákup cenných papierov, splátky úrokov z úverov, provízie a poplatky. Sadzba bude 0,35 percenta,“ vyhlásil minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Aj keď Kamenický zdôrazňuje, že daň sa nedotkne bežných ľudí a budú ju platiť len podnikatelia – živnostníci a právnické osoby, analytik upozorňuje na riziká.

„Tým, že postihuje všetky transakcie, štát na nej môže vybrať pomerne veľa peňazí. Bude to také skryté zdanenie, občan to nebude cítiť. Bude mať pocit, že to si berie banka alebo obchodník, ale v skutočnosti sa to postupne prenesie do cien. Väčšinu toho napokon zaplatia občania,“ myslí si analytik INESS Radovan Ďurana.

Zníženie dane podľa analytika nezníži ceny

Zavedenie päťpercentnej DPH na základné potraviny podľa Ďuranu povedie k zníženiu ich cien len minimálne. Ďalšie tri sadzby DPH podľa neho navýšia napríklad cenu služieb, ktorá sa napokon do základnej ceny za potraviny premietne.

Zmení sa aj systém rodičovského dôchodku. Deti budú môcť rodičom darovať dve percentá z dane. Premiér Robert Fico zdôrazňuje, že zavedením 13. dôchodku seniori napokon získajú.

„Padlo riešenie, že aby to bolo najspravodlivejšie, tak to bude suma vo výške priemerného dôchodku v danej kategórii. kA v prípade starobného dôchodku je to viac ako 600 eur, tak každý dôchodca bez ohľadu na to, či má menší, alebo vyšší starobný dôchodok, dostane túto sumu peňazí,“ vysvetlil Fico.

Vláda chce ľudí motivovať k podnikaniu tým, že právnickým osobám s príjmami do 100-tisíc eur znížila sadzbu dane z príjmu z 15 na 10 percent. Spolu 17 konsolidačných opatrení musí schváliť parlament.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika