Na hlavný obsah

Spor už nie je iba medzi Hlasom a SNS, ide o konflikt v celej vládnej koalícii. Vyhlásil to minister Erik Tomáš

Názory strán sa rozchádzajú vo viacerých bodoch.

Spor už nie je iba medzi Hlasom a SNS, ide o konflikt v celej vládnej koalícii. Vyhlásil to minister Erik Tomáš
Na snímke poslanec Národnej rady SR Erik Tomáš. Foto: TASR

Slovenská národná strana sa ohradila voči tvrdeniam lídrov Hlasu a obviňovaniu z klamstiev. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) odmietla kritiku predsedu SNS Andreja Danka. Ten ju okrem iného kritizoval za nekoncepčnú prácu v rezorte, kde podľa neho mizne najviac peňazí.

Šéf národniarov tiež povedal, že minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD) tlačil na zrušenie rodičovského dôchodku. Ten to ale označil za klamstvo.

SNS teraz reaguje výzvou na jednotu v koalícii, ale súčasne apeluje na každého ministra, že sa nemôže zbaviť svojej zodpovednosti útokmi na koaličných partnerov.

„Chcem povedať že predseda SNS Andrej Danko včera krivo klamal. Povedal, že to bol rezort práce, ktorý inicioval zmenu rodičovského dôchodku v konsolidačnom balíčku. Nie, nebol to rezort práce, nebol som to ani ja osobne. S takýmto návrhom prišiel koaličný konsolidačný tým. V ňom mala zastúpenie aj SNS, konkrétne v mene pána Tarabu. SNS, a teda aj pán Andrej Danko, súhlasil s úpravou rodičovského dôchodku,“ hovorí Tomáš.

Téme konfliktov v koalícii sme sa venovali v relácii Správy:

„Treba povedať, že už pred rokom sa ku rodičovskému dôchodku vyjadrili prakticky všetci, ktorí sa k tomu vyjadriť mali. Skonštatovali že rodičovský dôchodok je nespravodlivý a diskriminačný voči rodičom, ktorí deti nemajú, ktorým deti zomreli, alebo ktorých deti sú zdravotne postihnuté,“ pokračuje.

„Vtedy to bol jediný Andrej Danko, kto zablokoval zmenu rodičovského dôchodku. Teraz po roku je to práve Andrej Danko, ktorý súhlasil so zmenou rodičovského dôchodku,“ dodáva Tomáš.

„Ide už o spor v rámci celej koalície“

Kľúč na upokojenie situácie v koalícii má v rukách premiér Robert Fico (Smer-SD). Spor už nie je iba medzi stranou Hlas-SD a SNS, ale ide už o spor v rámci celej vládnej koalície, hovorí minister Tomáš. „Hlas nechce nič iné iba jasné dodržiavanie koaličnej dohody a programového vyhlásenia vlády (PVV). Súčasťou dohody je, že post predsedu Národnej rady SR patrí strane Hlas,“ dodáva.

Pokračoval, že súčasťou PVV je prijatie 13. dôchodku vo výške priemerného dôchodku a stanovenie novej minimálnej mzdy vo výške viac ako 60 percent priemernej mzdy.

„Nerozumiem, prečo sa zákon o minimálnej mzde stále odkladá, a nerozumiem, prečo Andrej Danko (SNS) má zrazu ambíciu spochybňovať 13. dôchodok,“ poznamenal minister. Pokiaľ sa dohody dodržiavať nemajú, pýta sa, aký zmysel má táto vládna koalícia. Dodal, že nesúhlasil so zmenami v sociálnej oblasti a vie to celá koalícia. Na tri dni bola preto vyvolaná koaličná kríza.

Tomáš si zároveň nevie predstaviť, že by vymenili ministerku zdravotníctva Dolinkovú, ktorú cez víkend Danko skritizoval. „Ak ma niekto robiť personálne zmeny týkajúce sa nominantov konkrétnych strán, tak to ma robiť konkrétna strana a nemá nás k tomu vyzývať koaličný partner,“ poznamenal podpredseda Hlasu-SD.

Dôvod na výmenu Dolinkovej nevidí, Hlas-SD tiež nebude s opozíciou hlasovať za jej odvolanie v parlamente. Tomáš priblížil, že v utorok (24. 9.) bude rokovať predsedníctvo Hlasu-SD.

Koaličná SNS sa v pondelok doobeda ohradila voči útokom Hlasu-SD a obviňovaniu z klamstiev. „Za dôchodky zodpovedá minister Erik Tomáš. SNS zastáva názor, že by rodičovský dôchodok mal ostať nezmenený. Nekoncepčným nastavením 13. dôchodku však Erik Tomáš ohrozil výšku rodičovského dôchodku,“ skonštatovala strana.

Dolinková je podľa SNS povinná predložiť opatrenia tak, aby bolo jasné, aké nemocnice štát ide budovať a ako nastaví sieť nemocničnej zdravotnej starostlivosti vrátane dobrého hospodárenia Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

„Erik Tomáš, ako minister práce, sociálnych vecí a rodiny sa nemôže zbaviť zodpovednosti za to, aká bude výška dôchodkov. Je plne v jeho rukách, či nastaví 13. dôchodok, alebo zachová rodičovský príspevok,“ tvrdí strana.

Predseda národniarov Andrej Danko už avizoval tlačovú konferenciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko