Na hlavný obsah

Rýchlejšia diagnostika a nižšia chybovosť: Lekárom v košickej nemocnici pomáha umelá inteligencia

Za mesiac vyšetria okolo dvetisíc pacientov.

Rýchlejšia diagnostika a nižšia chybovosť: Lekárom v košickej nemocnici pomáha umelá inteligencia
V košickej univerzitnej nemocnici využívajú umelú inteligenciu. Foto: STVR

Lekári na urgentných príjmoch košickej univerzitnej nemocnice využívajú umelú inteligenciu. Dokážu robiť rýchlejšiu diagnostiku zlomenín a klesá chybovosť. Za mesiac vyšetria okolo dvetisíc pacientov.

Röntgenové snímky všetkých typov kostí umelá inteligencia vyhodnocuje automaticky.„Napíše tam predpokladanú zlomeninu alebo fisuru, v ktorej oblasti to je. Fisura je prasklina na kosti. My to následne odošleme na traumatologickú ambulanciu a oni si to zhodnotia, či je to vyhodnotené správne. Ak áno, tak to ideme ošetriť,“ priblížila rádiologická technička Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) Košice Gabriela Medvecová.

Využitiu umelej inteligencie v slovenskom zdravotníctve sa v Správach venovala redaktorka Katarína Zakuťanská:

Minimalizácia chýb

Za 24 hodín v nemocnici ošetria zhruba 70 pacientov. „Všetci pacienti, ktorí majú urobení snímku, automaticky prechádzajú softvérom umelej inteligencie. Pokiaľ má naozaj nejakú traumu, tak nemusí čakať medzi ostatnými pacientmi, ktorí teoreticky žiadnu traumu nemajú a znesú odklad. Tak sa rieši prioritne,“ vysvetlil prednosta Kliniky rádiodiagnostiky a zobrazovacích metód UNLP Košice Piotr Pedowski.

Umelá inteligencia pomáha minimalizovať chyby. „Je tam nejaká zlomenina. To vidí aj laik, že tá kľúčna kosť je zlomená a aj posunutá. Čiže toto nie je nič, čo by si hocikto nevšimol. Keď ale pozriete bočnú projekciu a aj výstup, tak si všimnete, že softvér označil aj hlavicu ramennej kosti,“ povedal Pedowski.

„Možno by sme si to nevšimli. Hlavne v nejakých nočných službách, kde tých pacientov je veľa. Chybovosť štatisticky, ktorá je celosvetovo, je na úrovni zhruba 20 percent v nočných hodinách,“ dodal.

Užitočnosť pri detských pacientoch

Presnosť softvéru je takmer stopercentná. Veľmi užitočný je pri detských pacientoch, keďže ich kosti majú rastové štrbiny neraz podobné prasklinám.

„Dieťa nemusíme posielať na CT, aby sme zistili, čo tam naozaj je. Vieme to detegovať priamo tu na röntgenovom pracovisku. Čiže je to aj o rýchlosti, o znížení radiačnej záťaži aj komforte pre pacienta. Je to budúcnosť,“ dodal Pedowski.

Košická univerzitná nemocnica využíva umelú inteligenciu pri traumatologických zraneniach zatiaľ ako jediná v krajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny