Na hlavný obsah

S výstavbou úseku R1 pri Banskej Bystrici ešte nezačali. Diaľničiari tvrdia, že by mali začať už čoskoro

Základný kameň poklepali ešte na jar.

S výstavbou úseku R1 pri Banskej Bystrici ešte nezačali. Diaľničiari tvrdia, že by mali začať už čoskoro
Ilustračná snímka staveniska. Foto: STVR

S výstavbou úseku rýchlostnej cesty R1 v smere z Banskej Bystrice do Slovenskej Ľupče ešte nezačali. Základný kameň pritom poklepali ešte na jar.

Diaľničiari potvrdili, že doteraz trvala prípravná fáza. Úsek je dôležitý najmä pre budúce diaľničné prepojenie severu s juhom Slovenska.

Realizácia trojkilometrového úseku rýchlostnej cesty R1 sa odkladá už od vlaňajška. Najskôr pre problémový tender. V tomto roku oddialilo práce vegetačné obdobie, na ktorého koniec diaľničiari čakajú.

Ide pritom o významnú investíciu, ktorej súčasťou je aj oprava mosta v havarijnom stave pri Slovenskej Ľupči. Potvrdil to začiatkom leta aj prezident.

„Stavba bude teraz pol roka stáť, hoci tu máme mimoriadnu situáciu, ktorá ak padne most alebo nebude možné ho technicky užívať, obyvateľov Horehronia čaká 200-kilometrová obchádzka,“ uviedol prezident Peter Pellegrini v lete.

Výstavbe úseku R1 pri Banskej Bystrici sa v Správach venoval redaktor Marek Pivoluska:

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) tvrdí, že s výstavbou úseku by mali začať čoskoro. Od poklepania kameňa zrealizovali už archeologický prieskum či opravili miestne cesty.

„Úplné rozvinutie stavebných prác na jednotlivých objektoch stavby začne začiatkom októbra, kedy sa budú realizovať výruby drevín, preložky inžinierskych sietí a ďalšie činnosti,“ povedal hovorca NDS Tomáš Ferenčák.

Obávajú sa kolón a obchádzok

Samosprávy v regióne sa obávajú kolón a obchádzok počas výstavby. „Nikto nechce zažiť tie navrhované obchádzky, ktoré boli cez 200 kilometrov. Je to také úžľabie, ktoré je pre tranzitnú, osobnú aj vlakovú dopravu veľmi potrebné v rámci nášho regiónu,“ priblížil starosta obce Slovenská Ľupča Roland Lamper.

Súčasťou predĺženia R1 je ale aj výstavba prekládky cesty prvej triedy ako obchádzkovej trasy popri priemyselnom parku pri Šalkovej.

„Už sme to zažili nie tak dávno, kedy naši obyvatelia, ktorí odchádzajú za prácou do Banskej Bystrice alebo ďalej, stáli v kolónach aj tri hodiny. Riešenie, ktoré nám prezentovali náhradnou komunikáciou, sa nám zdalo ako racionálne,“ povedal primátor mesta Brezno Tomáš Abel.

Trojkilometrový úsek rýchlostnej cesty zhruba za 90 miliónov eur mal byť dokončený do konca roka 2026. Už teraz je však zrejmé, že sa bude zrejme posúvať a to vzhľadom na oddialenie samotnej výstavby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko