Na hlavný obsah

Šéfka liberálov v EP upozornila na odvolanie Šimečku. Predsedníčka europarlamentu Metsolová chce reagovať

Metsolová už osobne hovorila so Šimečkom.

Šéfka liberálov v EP upozornila na odvolanie Šimečku. Predsedníčka europarlamentu Metsolová chce reagovať
Podpredseda NR SR Michal Šimečka (PS). Foto: TASR/Jaroslav Novák

Francúzska europoslankyňa a predsedníčka liberálnej politickej frakcie Obnovme Európu (RE) Valerie Hayerová v stredu (18. 9.) počas plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu upozornila na situáciu na Slovensku spojenú s odvolaním Michala Šimečku (Progresívne Slovensko) z postu podpredsedu Národnej rady SR.

Hayerová si u predsedníčky EP Roberty Metsolovej vyžiadala možnosť vystúpiť s prejavom pred sériou stredajších hlasovaní.

„Režim Roberta Fica (Smer-SD) opäť raz podkopal demokratické piliere Slovenskej republiky. Líder opozície, môj bývalý kolega Michal Šimečka, bývalý podpredseda Európskeho parlamentu, bol včera odvolaný z postu podpredsedu slovenského parlamentu,“ uviedla Hayerová v pléne.

Vyhlásila, že za odvolaním Šimečku stoja poslanci Smeru a SNS. Ide podľa jej slov o ďalší vážny pokus destabilizovať opozíciu a jej lídrov na Slovensku.

„Nikdy predtým nebol predstaviteľ opozície odvolaný z verejnej funkcie. A toto sa deje v čase, keď Smer už napadol médiá, protikorupčné inštitúcie, kultúrny sektor a občianske združenia, ktoré prejavujú nespokojnosť s vládnymi praktikami,“ povedala Hayerová.

Metsolová sa bude pýtať

Šéfka skupiny RE pokračovala, že Šimečka a členovia jeho rodiny boli falošne obvinení členmi vlády, a zdôraznila, že toto nemôže ďalej pokračovať. „Naša frakcia je rozhodnutá podporovať demokraciu na Slovensku. Vyzývam všetkých demokratov v europarlamente, aby sa zobudili. A pýtam sa aj vás, pani predsedníčka, aké kroky má Európsky parlament uskutočniť?“ obrátila sa na Metsolovú v závere svojho prejavu.

Metsolová odpovedala, že v utorok osobne hovorila so Šimečkom a prisľúbila mu, že sa na túto záležitosť bude pýtať aj ona osobne.

Na Hayerovej vystúpenie zareagoval poľský europoslanec Patryk Jaki zo skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR). Upozornil plénum, že súčasná poľská vláda, ktorej súčasťou sú aj liberáli patriaci do rodiny RE, urobila to isté v Poľsku, kde opozičná konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS), hoci je najväčším parlamentným subjektom, nemá vo vedení Sejmu nikoho.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet