Na hlavný obsah

Sexuálne násilie na cirkevných školách v Írsku: Vyšetrovanie odhalilo viac než dvetisíc obvinení na stovkách škôl

Ide o úplne prvé zverejnenie rozsahu zneužívania.

Sexuálne násilie na cirkevných školách v Írsku: Vyšetrovanie odhalilo viac než dvetisíc obvinení na stovkách škôl
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Vyšetrovanie nariadené írskou vládou odhalilo takmer 2 400 obvinení zo sexuálneho zneužívania na takmer 300 školách v správe cirkevných rádov. Ministerka školstva Norma Foleyová v utorok (3. 9.) označila výsledky vyšetrovania za „skutočne šokujúce“. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Foleyová uviedla, že ide o úplne prvé zverejnenie rozsahu zneužívania. Podľa vyšetrovania sa 2  395 obvinení týka 884 rôznych zneužívateľov v denných a internátnych školách, ktoré spravujú alebo v minulosti spravovali cirkevné rády. Obvinenia siahajú až do 70. rokov 20. storočia a približne polovica podozrivých zo zneužívania už nežije.

„(Správa) sa týka škôl v celej krajine,“ povedala Foleyová novinárom. „Miera zneužívania je šokujúca… a rovnako aj počet podozrivých zo zneužívania,“ podotkla ministerka.

V rámci vyšetrovania kontaktovali úrady 73 cirkevných rádov. Štyridsaťdva z nich už malo záznamy o obvinení zo sexuálneho zneužívania. Údaje vyšetrovania pochádzajú od samotných rádov a obetí zneužívania. Vláda ho nariadila v rakcii na televízny dokument o zneužívaní na školách v minulosti.

Vyšetrovanie sa však týkalo len škôl prevádzkovaných rímskokatolíckymi náboženskými inštitúciami. Podľa úradov by sa ale mohlo rozšíriť aj na nekatolícke školy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet