Na hlavný obsah

Od nútenej prostitúcie po odoberanie orgánov: Sexuálne zneužívanie a obchod s ľuďmi sú na vzostupe. Slovensko nie je výnimkou

Riziká prináša aj cestovanie.

Od nútenej prostitúcie po odoberanie orgánov: Sexuálne zneužívanie a obchod s ľuďmi sú na vzostupe. Slovensko nie je výnimkou
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Každý rok si 23. septembra pripomíname Medzinárodný deň proti sexuálnemu zneužívaniu a obchodu so ženami a deťmi. Obchodovanie s ľuďmi je stále aktuálna a vážna téma, v Ranných správach to uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru SR Roman Hájek.

„Takáto trestná činnosť je na vzostupe, a to vplyvom globalizácie a možnosti lepšieho vycestovania, čo je, samozrejme, pozitívne. Mladí ľudia takto získavajú rozhľad a skúsenosti. Ale polícia musí upozorniť aj na bezpečnostné riziká, ktoré to so sebou nesie,“ pokračoval Hájek.

Situáciu nemožno podceniť. Ako uviedol hovorca policajného prezídia, polícia preto vykonáva pravidelné osvetové akcie. „Upozorňujú napríklad žiakov škôl na túto trestnú činnosť,“ vysvetlil.

Za rok 2023 polícia eviduje 39 obetí zo Slovenska, súvisiacich so sexuálnym zneužívaním alebo obchodu so ženami a deťmi. „V 20 prípadoch sme začali trestné stíhanie a v 12 skutkoch sme obvinili konkrétne osoby,“ uviedol Hájek. Priblížil, že v prvej polovici roka 2024 polícia evidovala osem obetí. Upozornil, že toto číslo ešte narastie.

Pozrite si celý rozhovor s hovorcom Prezídia Policajného zboru SR Romanom Hájkom:

Čo spadá do tejto trestnej činnosti

Obchodovanie s ľuďmi má rôzne formy. Roman Hájek vysvetlil, že môže ísť o nútenú prostitúciu, pracovné sexuálne vykorisťovanie, nútený sobáš či nútená adopcia.

„A v extrémnych prípadoch môžeme hovoriť aj o odoberaní orgánov. Obete sú teda obmedzované na osobnej slobode a vystavené násiliu a hrozbám,“ vysvetlil hovorca policajného prezídia.

Hájek ďalej uviedol, že obchodovanie s ľuďmi prebieha v organizovaných skupinách, jednotlivec koná málokedy.

Psychológ: Na sexuálne násilie sa nedá pripraviť

Na to, čo zažíva obeť sexuálneho násilia, sa poriadne pripraviť nedá, povedal v Ranných správach psychológ internetovej poradne pre mladých IPčko Marek Madro. Obete často zažívajú šok a často nevedia, ako sa v situácii zachovať.

„Prežívajú pocit hanby, často zažívajú pocit, že ‚im sa toto predsa nemôže diať‘, že to nemôžu ani nahlas povedať, že takéto niečo zažívajú. Často sa to boja aj samy nazvať,“ pokračoval psychológ.

Pozrite si celý rozhovor s psychológom internetovej poradne pre mladých IPčko Marekom Madrom:

Madro skonštatoval, že práve takýto psychický nátlak je dôvodom, prečo obete často nevedia identifikovať, na koho sa obrátiť. Na ceste k pomoci sú obete až vtedy, kedy násilie dokážu pomenovať.

„Vtedy majú dostatočne veľa vnútornej sily, aby sa zdôverili napríklad rodinným príslušníkom, tam to väčšinou začína. Alebo sa snažia anonymne nejaké formy pomoci, lebo aj oni si potrebujú zadefinovať, že čo sa im vlastne deje,“ dodal psychológ IPčka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko