Na hlavný obsah

Školy a škôlky po dažďoch počítajú škody: Samosprávy žiadajú o pomoc, poistenie nemusí stačiť

Štát situáciu vyhodnocuje.

Školy a škôlky po dažďoch počítajú škody: Samosprávy žiadajú o pomoc, poistenie nemusí stačiť
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Starostovia a primátori už postupne rátajú škody po daždi. Poškodené sú aj budovy škôl a škôlok. Niekde nefunguje kúrenie. Hoci niektoré školy poistenie majú, nemusí im na vykrytie škôd stačiť. Samosprávy tvrdia, že budú potrebovať na opravy peňažnú pomoc. Štát situáciu vyhodnocuje.

V materskej škole v Stupave sú najväčší problém vlhké steny. Prevádzka škôlky je dočasne prerušená, problém je aj s kúrením, pretože vytopilo kotolňu.

“Nedá sa momentálne kúriť a steny sú extrémne vlhké. Táto škôlka mala problémy s vlhkosťou, dážď to dokonal. Predpokladáme, že škody na opravu budovy môžu byť 150 až 200-tisíc eur,“ uviedla referátka vzťahov s verejnosťou v Stupave Erika Piesecká.

Zatopené viaceré priestory má aj stupavská základná škola. Škody odstraňujú postupne. Prioritou je kotolňa, kde voda tiež zasiahla elektroinštaláciu. Riaditeľka zatiaľ nevie, či jej poistenie pokryje všetko.

“Máme našťastie poistený majetok, aj budovy, takže pevne verím, že to pôjde cez poistku. Nevieme ako poisťovňa vyhodnotí, či toto je v rámci poistky v poriadku, budeme čakať,“ povedala riaditeľka ZŠ v Stupave Zuzana Šimková.

Zatečené pivnice, spodnú vodu riešili po víkende aj stredné školy. “Celkovo tie škody nie sú až tak obrovské, ale keď máte 50 škôl a hoci len 10 bude poškodených, tak tie škody sa narátajú veľmi rýchlo,“ skonštatoval predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Škody po záplavách na školách a škôlkach monitorovala v Správach redaktorka Emília Tóth Lengyelová:

Riaditelia udelili voľno

Voda poškodila aj stredné školy na Záhorí, kde riaditelia udelili na pondelok riaditeľské voľno. Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Piešťanoch bude mať voľno ešte aj v stredu.

“Škodové udalosti nám nahlásilo 11 zo 44 župných škôl. Škody na školách sa budú pohybovať v niekoľkých desiatkach tisíc,“ vyhlásil predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.

Minister školstva predbežne hovorí o škodách vo výške 400-tisíc eur. “Pomoc zo strany štátu by pomohla a je žiadúca,“ povedala Piesecká.

“Budeme to riešiť vlastnými samosprávnymi silami, ale aj z hľadiska poistných udalostí,“ prezradil Viskupič.

Pomoc sľubuje aj vláda. “Boli tam dve obce, ktoré by mali väčšie škody, zatopenia. Z každej z tejto situácií preveríme, skontrolujeme, v akom rozsahu, čo sa udialo,“ uviedol minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker (Hlas-SD).

Sanovať škody chce vláda z vlastnej rezervy aj z európskych peňazí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko