Na hlavný obsah

Školy otvorili svoje brány aj na Ukrajine. Ich vyučovanie museli prispôsobiť hroziacemu nebezpečenstvu

Prváci nastúpili do školy krátko po tom, čo sa mestom ozýval poplach.

Školy otvorili svoje brány aj na Ukrajine. Ich vyučovanie museli prispôsobiť hroziacemu nebezpečenstvu
Do ukrajinských škôl nastúpili prváci. Foto: STVR

Ukrajinské školy v pondelok (2. 9.) otvorili žiakom svoje brány. Aspoň tie, ktoré mohli. Mnoho z nich totiž bude pre ruskú agresiu vyučovať online. Napriek prísnym bezpečnostným opatreniam si svoj prvý školský deň mohli užiť prváci v školských laviciach.

Len pár hodín po tom, čo sa v Záporoží ozval ranný poplach, prváci usadli do školských lavíc. Do školy prišli vyobliekaní v košieľkach s tradičnou ukrajinskou výšivkou. Keďže krajina čelí vojenskej agresii, aj tí najmladší musia vedieť kedy a kde sa v čase útokov ukryť. Pripravení sú aj na výučbu vo vojenskom kryte.

Ako vyzerá začiatok školského roka na Ukrajine zisťovala v Aktuálne :24 redaktorka Tamara Michalková:

„Pre prípad nebezpečia sme vybavili bunker. Aj počas poplachu totiž pokračujeme vo vyučovaní. Tento rok chce veľa detí študovať prezenčne. Pre nízku kapacitu sme museli vymyslieť špeciálny plán. Jeden týždeň sa v triedach bude učiť prvý stupeň a ten ďalší druhý stupeň. Takto sa to bude striedať. Okrem toho fungujeme aj online,“ priblížil riaditeľ školy Kostiantyn Lypskyi.

Najmladší študenti budú do školy chodiť každý deň. Učiť sa budú v triede nad suterénom. Veľký školský protiletecký kryt je vzdialený asi 75 metrov od hlavnej budovy.

„Pre ruskú agresiu sa museli deti minulý rok vzdelávať z domu. Ak aj išli do školy, učili sa v bunkri. Nie je to najlepší typ vzdelávania. Preto som veľmi rada, že majú dnes možnosť osláviť ich prvý deň. Aspoň na chvíľu je to tak ako v predvojnových časoch. Deti sú nadšené,“ reagovala matka dvoch detí Olha Komarová.

„Ukrajina dnes napriek vojne a všetkým výzvam začína nový školský rok. Dnešný deň je jedným z najdôležitejších dní v roku pre milióny ukrajinských detí, ich rodiny a učiteľov. Som vďačný všetkým učiteľom, ktorí pôsobia v našom štáte, a všetkým, ktorí bránia naše mestá a dediny,“ vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Škola prišla po vypuknutí vojnového konfliktu asi o 300 žiakov. Väčšina z nich utiekla študovať do zahraničia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet