Na hlavný obsah

Skoré vstávanie, tvrdá práca a disciplína: Vo Fínsku stále viac mladých mužov priťahuje mníšsky život

Tento narastajúci trend prekvapuje expertov aj samotných kňazov.

Skoré vstávanie, tvrdá práca a disciplína: Vo Fínsku stále viac mladých mužov priťahuje mníšsky život
Ilustračná snímka. Foto: Alessandro RAMPAZZO/AFP/Profimedia

Vstávať skoro ráno, tvrdo pracovať a dodržiavať prísnu disciplínu, o tom sníva veľa mladých mužov vo Fínsku. Tento narastajúci trend prekvapuje expertov aj samotných kňazov, píše agentúra AFP.

Vo Fínsku, ktoré je známe pre svoj sekularizmus a pokrokové myslenie, si v posledných rokoch získava čoraz viac priaznivcov kresťanstvo a konzervativizmus, a to najmä medzi mladými mužmi.

Na juhovýchode tejto severskej krajiny sa nachádza kláštor Valamo, ktorý spadá pod pravoslávnu cirkev. Dlhé obdobie sa bratstvo skladalo iba z desiatich členov. Nedávno sa tento počet takmer zdvojnásobil a teraz má členov osemnásť.

„Zo začiatku som k tomu fenoménu bola naozaj skeptická,“ povedala odborníčka na praktickú teológiu Kati Tervová Niemelaová z Východofínskej univerzity. Výsledky prieskumov na túto tému však potvrdzujú rastúci záujem mladých Fínov o náboženstvo.

Pozemský stres

V oslnivo bielom kláštore vo Valame začína deň za úsvitu. O šiestej hodine ráno mnísi vstanú, pomodlia sa a naraňajkujú sa. Potom kŕmia ovce, vyrábajú sviečky a venujú sa administratívnym záležitostiam. Ich rozvrh je nemenný už po stáročia.

„Povedal by som, že zlomovým bodom bola pandémia covidu-19,“ uviedol archimandrita Michael pôsobiaci vo Valame. Podľa neho za postoj mladých mužov môže dnešný neistý čas.

„Ľudia hľadajú stabilitu, niečo, o čo sa môžu oprieť,“ pokračuje. Sám dostáva pravidelne e-maily od mužov vo veku 15 až 25 rokov, ktorí si s ním chcú pohovoriť o viere aj o ich možnom vstupe do kláštora.

Vo vnútri starého kostola, kde drevené steny zdobia ikony a ďalšie náboženské obrazy, otec Štefan rozpráva, ako „vždy vedel, že sa jedného dňa stane mníchom“. Má 23 rokov.

Štefan sa ešte pred dvoma rokmi utápal v každodenných útrapách svetského života. Ako zadlžený študent sa strachoval z rastúcich cien a hľadal svoje miesto v spoločnosti. „Potom sa začala vojna na Ukrajine, ktorá situáciu len zhoršila. Môj vstup do kláštora odstránil všetok pozemský stres,“ uzatvára.

K evanjelicko-luteránskej cirkvi sa hlási približne 63 percent z 5,5 milióna obyvateľov Fínska a iba jedno percento k pravoslávnej cirkvi, ktorá sa podriaďuje konštantínopolskému patriarchovi.

Podľa Kati Tervovej Niemelaovej priťahuje mladých mužov najmä konzervatívne náboženské usporiadanie, ktoré v ortodoxných kláštoroch panuje. Je to tiež prejav akejsi opozície proti evanjelicko-luteránskej cirkvi, ktorá podporuje narastajúci počet manželstiev uzavretých jednopohlavnými pármi, vysvetľuje ďalej akademička.

Iní sa zase nechávajú inšpirovať influencermi typu Andrewa Tatea, ktorý predstavuje kontroverznú postavu v mediálnom priestore pre svoje mizogýnne názory a oslavovanie kultu „alfa samca“.

„Tento trend môžeme pozorovať aj v iných krajinách,“ uviedla Tervová Niemelaová. „Mladí muži nachádzajú v kresťanstve niečo, čo podporuje ich mužstvo v spoločnosti, ktorá podľa nich túto vlastnosť nedoceňuje,“ pokračuje profesorka.

Fínky sú na tom presne naopak

Naopak, mladé Fínky sa silno hlásia k liberálnym hodnotám. „Máme oveľa viac mužov, ktorí od žien očakávajú, že sa budú správať ako tradičné ženy, ako žien, ktoré túto úlohu chcú prijať,“ hovorí odborníčka.

Dvadsaťdeväťročný Rafael, odetý do čiernej sutany a s dlhými zapletenými vlasmi zakrytými tradičnou čelenkou, si vybral duchovný život vo Valame pred šiestimi rokmi, po tom, čo získal diplom z filozofie.

„Mal som veľmi konvenčnú luteránskú výchovu. Chodili sme do kostola maximálne dvakrát ročne, teda neboli sme nijako zvlášť veriaci. Na strednej som bol dokonca rebel a považoval sa za ateistu,“ hovorí mních.

Avšak tvárou tvár veľkým životným otázkam našiel Rafael útočisko až v náboženstve a starých tradíciách.

„Cirkevní otcovia odpovedali na moje otázky veľmi dobre. Najmä pravoslávna cirkev mi ponúkla najzrozumiteľnejšie odpovede zo všetkých kresťanských cirkví,“ uzatvára brat Rafael.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet