Na hlavný obsah

Škrt cez rozpočet: Rodičov zaskočilo radikálne zvýšenie poplatkov v jasliach. Podobný krok robia aj ďalšie mestá

Jasle navštevuje 40 detí.

Škrt cez rozpočet: Rodičov zaskočilo radikálne zvýšenie poplatkov v jasliach. Podobný krok robia aj ďalšie mestá
Jasle navštevuje 40 detí. Foto: STVR

Michalovce od októbra zvýšia poplatky za mestské jasle. Rodičia doteraz platili 200 eur, po novom si priplatia ďalších 70. To však ešte nie je konečný účet. Ten spolu s poplatkom za stravovanie, zaopatrenie a dohľad vyjde na finálnych 350 eur mesačne.

V mestských jasliach je momentálne zapísaných 40 detí. Viaceré mamičky nám potvrdili, že až takéto navýšenie cien nečakali.

„Keďže materská nie je až taká vysoká a je to určite citeľné, ak je len jeden rodič, živiteľ rodiny. Toto je proste škrt cez rozpočet,“ povedala nám jedna z mamičiek.

Reportáž o zvýšených poplatkoch v michalovských jasliach do Správ pripravila redaktorka Lucia Benetínová:

„Tak mňa ako mladej mamy sa to určite dotklo, toto rozhodnutie vedenia, alebo tých, ktorí o tom rozhodli. Ale teda nemáme na výber,“ vyjadrila sa ďalšia.

Samospráva mesta navýšenie poplatkov schválila ešte na augustovom mestskom zastupiteľstve, návrh prešiel o jeden hlas.

„Hľadáme rôzne riešenia a spôsoby, ako dostať viac peňazí do mestského rozpočtu. Prijímame aj šetriace opatrenia, jedným z týchto opatrení je aj navyšovanie poplatku v mestských jasliach,“ uviedla hovorkyňa mesta Michalovce Mária Stričková.

Poplatky zvýšilo viacero miest

„My vnímame, aká je situácia, a sme za šetrenie, ale je nutné šetriť na tých správnych miestach. Ja vnímam, že zvyšovanie poplatkov v mestských jasliach by mala byť tá posledná možnosť a skôr vidím utiahnutie si opaskov pri rôznych kultúrnych podujatiach,“ kritizuje predsedníčka opozičného klubu Nové Michalovce Zuzana Dobranská Harmanová.

Podľa predsedu Združenia miest a obcí Slovenska poplatky nielen za mestské jasle a škôlky zvýšili viaceré mestá.

„Sedemdesiat percent samospráv išlo touto cestou, pretože majú veľké výpadky z titulu rozhodnutí bývalých vlád. Zo 141 miest viac ako 100 miest išlo hore, čo sa týka rôznych poplatkov,“ informoval predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik.

Vyšší poplatok sa dotkne aj materských škôl- pre obyvateľov, ktorý nemajú trvalý pobyt na území Michaloviec sa cena mení zo 40 na 50 eur a pre obyvateľov s trvalým pobytom sa cena zvyšuje z 20 na 25 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny