Na hlavný obsah

Sledovací systém Pegasus: SIS jeho obstaranie odmieta, opozícia nevie urobiť ďalší krok

Výbor nemá od odvolania M. Kolíkovej predsedu.

Sledovací systém Pegasus: SIS jeho obstaranie odmieta, opozícia nevie urobiť ďalší krok
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Medializované informácie o tom, že na Slovensku máme sledovací systém Pegasus, označila Slovenská informačná služba (SIS) za dezinformáciu. O jeho obstaraní a rizikách hovorí aj časť opozície. Chce o tom rokovať na parlamentnom výbore na kontrolu činnosti SIS.

Výbor je však stále bez predsedu, nemá ho kto zvolať. Riaditeľ spravodajskej služby si preto jeho členov pozval na neformálne stretnutie.

Slovenská informačná služba má vraj k dispozícii izraelský špionážny systém Pegasus – tvrdí opozičný poslanec Juraj Krúpa (SaS). „Nikto, ale že vôbec nikto na Slovensku si nemôže byť istý, že má súkromie, a že môže v súkromí komunikovať,“ myslí si.

Systému Pegasus a výboru na kontrolu činnosti SIS sa v reportáži v Správach venoval redaktor Radoslav Šebo:

Špecialista na digitálnu bezpečnosť Ondrej Kubovič vysvetlil, že takýmto systémom by sa dal sledovať napríklad aj obsah mobilných telefónov. „Väčšina štátov, ktorá to kúpila, to používali na sledovanie novinárov, politických oponentov a napríklad aj mimovládnych organizácií,“ uviedol.

„Je to absolútny nezmysel, k žiadnemu takému nákupu nedošlo,“ vyhlásil podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS)

Nákup popreli aj ministri obrany a vnútra

Nákup takéhoto systému poprel aj podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Tvrdí, že jeho zaobstaranie ako aj samotná prevádzka by boli pridrahé a pri súčasnej legislatíve aj protizákonné.

„Pegasus je de facto, v prenesenom slova zmysle, domovou prehliadkou, a to nie možné. To nepokrýva zákon o ochrane pred nelegálnym odpočúvaním. Tým pádom ho nemôžu spravodajské služby ani používať,“ vysvetlil Kaliňák.

„V krátkom čase prídeme aj s ministrom spravodlivosti aj s legislatívnym návrhom, ktorý absolútne vylúči takéto používanie podobných odpočúvacích systémov, resp. červov, ktoré by vám vedeli nabúrať súkromie,“ povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Opozícia narazila na prekážku

Opozícia sa aj napriek tomu chce systémom zaoberať a pýtať sa naň, a to na parlamentnom výbore na kontrolu činnosti SIS. V súčasnosti ho však nemá kto zvolať, keďže jeho niekdajšiu predsedníčku Máriu Kolíkovú (SaS) koalícia odvolala ešte koncom júna a nového predsedu výbor stále nemá.

„Pani Kolíková jednoducho nepreniesla poverenie na podpredsedu, aby sa pomstila a znefunkčnila výbor. Tí ľudia sú proste hrozne malí,“ myslí si Robert Kaliňák.

„Veľmi dobre vedeli, ja som im vysvetľovala, že ja nemôžem nikoho poveriť, lebo podpredsedovia sú len koaliční. To znamená, že ak má výbor na kontrolu SIS plniť svoju rolu, tak musí ten, kto ten výbor vedie, byť opozičný predstaviteľ,“ vysvetlila Kolíková.

SaS a PS stoja za M. Kolíkovou

Strana SaS za Máriou Kolíkovou stojí. Jej členovia tvrdia, že ju koaliční poslanci odvolali pre jej odbornosť, ktorá im nevyhovuje.

„Porušila zásadným spôsobom rokovací poriadok, plus zákon o Slovenskej informačnej službe,“ povedal podpredseda parlamentu Tibor Gašpar (Smer-SD).

„My stojíme za Máriou Kolíkovou a myslíme si, že bola protiprávne odvolaná z postu predsedníčky výboru SIS,“ vyhlásila členka Výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS a poslankyňa za PS Zuzana Števulová.

„Dôvody na odvolanie predsedníčky Márie Kolíkovej boli absolútne legitímne. Očakávame, že opozícia sa zhodne na mene, ktoré bude akceptovateľné pre celé plénum,“ povedal podpredseda Výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS a poslanec za Hlas-SD Samuel Migaľ.

„My navrhujeme opätovne pani Kolíkovú a vládna koalícia, nech sa s tým vysporiada,“ dodal predseda SaS a poslanec Branislav Gröhling.

Členovia výboru však o aktuálnych otázkach napokon rokovať budú. Riaditeľ SIS Pavol Gašpar si ich pozval na neformálne stretnutie, ktorého témou bude, okrem bombových poplachov na školách, aj systém Pegasus. Kedy sa stretnutie uskutoční, SIS zatiaľ nespresnila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko