Na hlavný obsah

Do voľného vesmíru vystúpil prvý neprofesionálny astronaut

Riskantnú akciu SpaceX prenášala naživo.

Do voľného vesmíru vystúpil prvý neprofesionálny astronaut
Na snímke z videa astronauti v kabíne lode Crew Dragon. Foto: YT/The Launch Pad

Americký miliardár Jared Isaacman vo štvrtok (12. 9.) ako prvý neprofesionálny astronaut v histórii vystúpil do voľného vesmíru. Kozmická loď Crew Dragon od spoločnosti SpaceX v tej chvíli letela rýchlosťou vyše 25-tisíc kilometrov za hodinu vo výške asi 730 kilometrov nad Zemou.

Riskantná operácia, ktorú Spacex prenášala naživo vrátane záberov z modulu, oficiálne začala prípravou skafandrov štyroch členov posádky o 12:12 SELČ. Poklop vesmírnej lode sa za búrlivého potlesku z riadiaceho strediska na Zemi prvýkrát otvoril zhruba o 38 minút neskôr.

Isaacman následne preliezol úzkym otvorom lode, ku ktorej bol pripútaný 3,5-metrovým lanom. Loď ale úplne neopustil, naďalej sa pridržiaval aspoň jednou rukou alebo nohou. Uľahčila mu to špeciálna konštrukcia pripomínajúca zábradlie, pomenovaná Skywalker.

Miliardára v priestore mimo lode vystriedala špecialistka SpaceX Sarah Gillisová. Crew Dragon nemá pretlakovú komoru, historickému výstupu preto predchádzalo odtlakovanie celej kabíny.

Vesmírne vzduchoprázdno preto zažili všetci štyria členovia posádky. Na palube boli okrem Gillisovej a Isaacmana ešte Scott Poteet, pilot s 20-ročnou skúsenosťou z amerického letectva, a Anna Menonová, špecialistka SpaceX.

Výstupy do voľného kozmu doteraz absolvovali len astronauti vládnych agentúr zo Spojených štátov, Sovietskeho zväzu a Ruska, Kanady, Číny a z krajín zastúpených Európskou vesmírnou agentúrou (ESA).

Spoločnosť SpaceX plánovaný výstup do voľného vesmíru o niekoľko hodín odložila. Dôvod na odklad neuviedla. „Všetky systémy vyzerajú dobre,“ informovala SpaceX. Na webe upozornila, že príležitosť na historickú operáciu bude v prípade potreby aj v piatok 13. septembra.

O experimente sme sa v relácii Aktuálne :24 rozprávali s popularizátorom vesmírnych aktivít Jurajom Petrovičom:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet