Na hlavný obsah

Záchranné zložky sú v pohotovosti, pripraviť sa treba na povodne aj silný vietor. Krízový štáb prijal opatrenia

Na Záhorí odporúča aj evakuáciu starších ľudí.

Záchranné zložky sú v pohotovosti, pripraviť sa treba na povodne aj silný vietor. Krízový štáb prijal opatrenia
Zľava v popredí minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS) a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Foto: TASR/Jakub Kotian

Záchranné zložky sú „absolútne pripravené“ na možné situácie, ktoré môžu priniesť výdatné zrážky. Informoval o tom minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) po zasadnutí krízového štábu. Situáciu súvisiacu s počasím v nasledujúcich dňoch označil za vážnu.

Podľa šéfa envirorezortu Tomáša Tarabu (nom. SNS) zatiaľ situácia vyzerá pokojne. To sa však môže podľa odhadov zmeniť. Zložky sa musia pripraviť nielen na zvyšovanie hladiny Moravy, ale aj na silný vietor. Krízový štáb riešil aj situáciu na Dunaji.

Pozrite si celý záznam tlačovej konferencie po zasadnutí krízového štábu:

„Dunaj bude brzdiť odtok vody z Moravy, čo bude problém najmä pre Záhorie. Ak by malo dôjsť k dosiahnutiu bodu 1500 kubických metrov za sekundu, čo je viac ako štyri metre, vtedy bude mať problém celé Záhorie,“ skonštatoval Taraba.

Odporúčajú tiež preventívnu evakuáciu starších ľudí v dotknutom regióne. A to v súvislosti so silným vetrom, ktorý môže spôsobovať pády stromov.

Preventívne opatrenia

Tomáš Taraba avizoval aj zvolanie povodňového štábu na piatok (13. 9.). Jeho súčasťou bude ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD), šéf hmotných rezerv a podobne. „Potrebujeme konať oveľa rýchlejšie, keďže celú situáciu skomplikuje vietor,“ povedal šéf envirorezortu.

Šutaj Eštok priblížil, že krízový štáb intenzívne komunikuje s obcami v pohraničných oblastiach a susediacimi s riekou Morava.

„Krízové obdobie sú najbližšie štyri dni. Zrážky by mali podľa všetkého skončiť v pondelok (16. 9.). Teraz musíme, dnes a zajtra, prijať preventívne opatrenia, aby sme čo najviac eliminovali riziká. Po skončení zrážok sme pripravení na odčerpávanie vody,“ doplnil minister vnútra.

Vo vytipovaných lokalitách sa osadia mobilné hrádze, informoval o tom prezident HaZZ Adrián Mifkovič. Keďže ich dĺžky sú limitované a úsek má 80 kilometrov, miesta, kde ich použijú, musia vyberať pozorne.

Podľa Tarabu sa v istých lokalitách treba pripraviť na povodne. Konkrétne spomenul Devín, kde sa stretávajú rieky Dunaj a Morava. „Je to záplavová oblasť. Slovenský vodohospodársky podnik dnes začína so stavaním hrádzí aj v tej lokalite,“ pokračoval.

Dodal, že manipuláciu s mobilnými hrádzami môže skomplikovať vietor. V pohotovosti sú aj všetky zbory dobrovoľných hasičov v obciach, doplnil Šutaj Eštok.

Situáciu sledujeme aj priamo na miestach, ktoré môžu byť ohrozené povodňami. Z bratislavského Devína informovala v relácii Správy redaktorka Barbora Žiačiková:

Výdatné zrážky a silný vietor

Slovenský hydrometeorologický (SHMÚ) ústav vydal pre západnú a strednú časť územia Slovenska výstrahy prvého a druhého stupňa pred dažďom. Platiť budú pre celý Bratislavský kraj, pre väčšinu okresov Trnavského a Trenčianskeho kraja a vyhlásili ich aj pre niektoré okresy Žilinského a Nitrianskeho kraja.

V týchto častiach Slovenska môže miestami spadnúť až 180 milimetrov zrážok. Meteorológovia očakávajú silný dážď aj v piatok, pričom sa k nemu pridá aj silný vietor.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko